BNR a decis miercuri să urce dobânda cheie cu 75 puncte de bază, la 6,25%, în încercarea de a ține sub control creșterea prețurilor și de a ancora așteptările inflaționiste ale populației și firmelor.
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2022, a hotărât următoarele:
1. majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
2. majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022; 3. păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară”, arată comunicatul BNR transmis miercuri.
Acest nivel al dobânzii cheie nu mai fusese atins din luna mai a anului 2010. Teoretic, cu cât agresivitatea deciziilor de politică monetară luate de Banca Centrală, care înăsprește politica monetară, e mai ridicată, cu atât eficiența luptei cu inflația e mai ridicată. Numai că, dacă dobânda crește prea mult cresc și ratele celor împrumutați în lei, care s-ar putea să nu mai poată rambursa creditele și astfel să intre în incapacitate de plată, contaminând și sistemul bancar care s-ar trezi cu probleme sistemice.
Ce înseamnă că „se scumpesc banii”
Decizia de ieri a BNR înseamnă în primul rând că zilele dobânzilor mici au trecut, iar cei mai afectaţi sunt cei cu credite cu dobândă variabilă. Ce înseamnă asta pentru banii fiecăruia? În primul rând, cei cu credite în lei cu dobândă variabilă au parte de creșteri ale ratei. Cei cu depozite obțin însă un randament mai bun (dar tot mult sub inflație). Cei cu carduri de credit constată, de asemenea, că acestea devin tot mai costisitoare.
Ca exemplu, în cazul unui credit ipotecar, acordat în ianuarie 2022, în valoare de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 ani, cu o rată a dobânzii variabile compusă din IRCC + marja 2%, o rată care era în luna august de 1.253 de lei, va ajunge acum la aproape 1.550 de lei.
„Recomandăm clienților care aplică pentru un credit de achiziție locuință să ia în considerare, în primul rând, oferta de dobândă fixă pe o perioada cât mai mare (5/10 ani), astfel încât să aibă o predictibilitate mai mare asupra impactului ratei lunare în venitul lunar. În plus, pentru situațiile neprevăzute (probleme de sănătate, șomaj, etc), le recomandăm clienților să opteze pentru asigurarea de viață, de șomaj și de boli grave, atașată creditului, oferindu-le chiar o reducere de dobândă la pachet. Aceeași recomandare o avem și în situația creditelor cu dobândă variabilă, și anume refinanțarea printr-un credit cu dobândă fixă. În acest context, aproximativ 75% din producția nouă de credite de casă este cu dobândă fixă, iar creditele de nevoi personale le oferim doar cu dobândă fixă”, se arată într-o recomandare din partea BCR.