Prețurile au fost în noiembrie cu 7,8% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Inflația a scăzut ușor față de luna trecută, lucru anticipat de analiștii economici în condițiile în care de la 1 noiembrie a intrat în vigoare schema de compensare și de plafonare a prețurilor din energie. Chiar și așa, românii plătesc mai mult pentru gaze și curent.
Dacă în octombrie rata inflaţiei era de aproape 8%, în noiembrie a coboarât la 7,8%. Datele INS arată că cel mai mult în luna noiembrie au crescut prețurile produselor nealimentare, cu peste 10%, urmate de alimente, cu 6,10% și servicii cu peste 4%.
Tariful la gaze a crescut cel mai mult față de acceași lună a anului trecut, cu peste 49%. Mai mulți bani plătim acum față de anul trecut și pentru energia electrică și cea termică, cu 8, respectiv 10 %.
Potrivit datelor INS, toate alimentele sunt acum mai scumpe ca anul trecut. Topul scumpirilor este dominat de ulei, al cărui preț a crescut cu aproape 28%. Pentru kilogramul de cartofi am plătit în noiembrie cu 23% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pâinea, făina și mălaiul s-au scumpit cu peste 9, respectiv 12%. Pentru multe dintre aceste alimente am plătit în noiembrie mai mult și dacă ne raportăm la luna octombrie.
Scumpiri s-au înregistrat şi în cazul carburanţilor şi ţigărilor. Experţii Băncii Naţionale se așteaptă ca rata inflației să coboare și în decembrie, până la 7,5%. Inflația își va relua trendul ascendent când expiră schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie ale populației. BNR estimează că inflația va ajunge la 8,6% în aprilie.