Camera Deputaţilor a dat votul decisiv pentru un proiect de lege care elimină obligaţia capitalului social minim pentru SRL-uri.
Proiectul de lege prevede eliminarea capitalului social minim de 200 lei în cazul SRL-urilor, având în vedere că în contextul anual această sumă este una insignifiantă raportată la evoluția economică a României.
Mai mult, capitalul social, deși este amintit drept „gajul general al creditorilor chirografari” nu este ținut ca o rezervă la dispoziția eventualilor creditori. El nu reprezintă nimic altceva decât un alt element în bilanțul societății (respectiv o datorie a societății față de asociați, care în cazul lichidării, după satisfacerea tuturor celorlalte datorii, ar reveni înapoi asociaților), se arată în expunerea de motive a proiectul adoptat de deputați.
În acest sens, impunerea unui prag minim și a prezentării foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în vederea înregistrării unei firme, fără vreo consecință practică ținând cont de faptul că banii pot fi cheltuiți apoi în demersurile afacerii.
Eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social
Studiile realizate cu privire la pragurile minime de capital social arată că acolo unde ele sunt mici sau insignifiante, precum cazul României, acestea nu reprezintă niciun indicator relevant pentru firmă. Acest lucru este cu atât mai mult adevărat acolo unde fondurile subscrise drept capital social pot fi apoi imediat retrase și utilizate precum acoperirea cheltuielilor firmei, așa cum este cazul României. Pentru aceste motive, inițiatorii propun eliminarea pragului minim de 200 lei a capitalului social cu privire la SRL-uri, vărsarea să fie înaintea înregistrării și prezentarea foii de vărsământ în procedura de înregistrare, precum și cu privire la sancționarea administratorilor care încep operațiunile în numele SRL-urilor înainte de vărsarea capitalului social.
Proiectul de lege, care va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Obligaţia unui capital social minim nu mai există nici în ţări precum Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, SUA sau China.