Împrumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8,1% dintre gospodării, acestea fiind contractate în principal pentru cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic, etc, în proporţie de 54,2%, potrivit unei cercetări a Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cercetarea statistică „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, în anul 2019, relevă faptul că împrumuturile au mai fost contractate pentru plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (37,8%). În proporţii mult mai mici, gospodăriile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,9%); cheltuieli pentru educaţie şi îngrijirea copiilor (3,1%); cheltuieli pentru concedii şi timp liber (2,6%) şi achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (2,5%).
Potrivit sursei citate, împrumuturile sunt mai des utilizate de către gospodăriile din mediul urban (10,1% faţă de 5,9% la gospodăriile din rural) şi de către gospodăriile conduse de bărbaţi (9,7% faţă de 4,7% în cazul gospodăriilor conduse de femei).
„Cumpărarea în rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.) a fost cel mai frecvent scop al contractării de împrumuturi pentru gospodăriile conduse de salariaţi (59,3%) şi de pensionari (39,5%). Împrumuturile contractate pentru îmbunătăţirea sau repararea locuinţei s-au întâlnit cel mai frecvent la gospodăriile conduse de: salariaţi (40,2%), pensionari (39,1%) şi agricultori (21,9%)”, relevă cercetarea.
Potrivit aceleiaşi cercetări, mai puţin de o treime din gospodării (27,8%) au prezentat restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare, sub aspectul capacităţii achitării la timp a unor cheltuieli curente importante precum întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.