Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a văzut că are succes cu împrumuturile de la populație, după ce luna trecută un român a cumpărat, pe persoană fizică titluri de stat de 400 de milioane de lei (n.r. – 83 de milioane de euro), și a lansat o nouă emisiune pentru luna septembrie. Astfel, românii pot subscrie începând de ieri pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de unu, doi și trei ani. Perioada de subscriere se va încheia pe data de la sfârșitul lunii.
Reprezentanții MFP susțin că aceste emisiuni reprezintă o alternativă de economisire avantajoasă pentru români, având în vedere că veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile. Rata dobânzii este de 3,5% – un an, 4% – goi ani, 4,25% – tri ani, fără plafon individual de subscriere.
Titlurile de stat pot fi cumpărate de la Trezorerie sau Poştă
Titlurile de stat pot fi cumpărate de la unităţile Trezoreriei Statului în perioada 1-30 septembrie 2020, de la unităţile Poştei Române în perioada 1-29 septembrie în mediul urban şi în perioada 10-28 septembrie în mediul rural.
Conform MFP, sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt în formă dematerializată şi au valoare nominală de un leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.
MFP a mai planificat, în luna septembrie, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,54 de miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,6 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 540 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma, cu 1,1 miliarde lei mai mare faţă de cea programată în august, va fi destinată, potrivit MFP, refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.