În primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), cheltuielile de personal, potrivit execuției bugetare la jumătatea anului, au crescut cu aproximativ 2,3 miliarde de lei, adică aproximativ 500 de milioane de euro.
Suma este uriașă dacă ținem cont de faptul că de la 15 martie, România este fie în stare de urgență, fie în stare de alertă, iar angajările în sectorul bugetar sunt blocate, cu excepția celor fără concurs din sistemul sanitar.
Pe de altă parte, din octombrie 2019 și până la finalul lunii februarie a acestui an, guvernarea liberală a creat 10.551 de noi posturi la stat, ajungându-se la finalul lunii la un sold al bugetarilor de 1.246.340. Doar în luna februarie, numărul angajaților la stat a crescut cu 5.268 și nici vorbă de concedierea „sinecuriștilor – fini, finuțe, verișoare/verișori și alte rubedenii” așa cum au promis. Mai mult, aceștia și în perioada de criză, își iau salariile liniștiți, nu au intrat în șomaj tehnic și nici nu și-au pierdut locul de muncă.
1,3 milioane de angajați la privat au fost în șomaj tehnic
În paralel, în sistemul privat peste 1,3 milioane de angajați au fost pe timp de diferite perioade în șomaj tehnic și au încasat doar 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară. Și în prezent sunt suspendate aproximativ 100.000 de contracte din mediul privat, iar de astăzi guvernanții vor începe plăţile a 41,5% din salariul brut pentru angajaţii care au revenit în activitate după şomajul tehnic.
Situația din economia reală nu este tocmai așa de roz, precum o prezintă reprezentanții guvernului, carea firmă că diferența de contracte active dintre momentul actual și începutul anului este de numai câteva sute. De altfel, rata șomajului a crescut la 3,27%, cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Iar toți acești șomeri provin din mediul privat, la stat nefăcându-se disponibilizările anunțate cu surle și trâmbițe de liderii liberali.
Patru din zece companii și-au întrerupt activitatea
Acest lucru este pus în evidență și de un studiu realizat de iSenseSolutions. Potrivit acestuia, pandemia a afectat veniturile şi vânzările în cazul a peste 55% dintre companii, iar 39% au fost nevoite să îşi întrerupă temporar activitatea. 16% dintre companii și-au redus numărul de angajaţi, în timp ce 8% au apelat la o întrerupere parţială a activităţii. Studiul mai relevă că doar 5% dintre companii au raportat o creştere a veniturilor în această perioadă. De altfel, pentru 56% dintre companii situaţia economică generală din România este nefavorabilă pentru mediul de afaceri, pentru 31% este neutră, iar pentru 13% este favorabilă. 80% dintre actorii economici au raportat cel puţin o dificultate cauzată de pandemie. Astfel, 49% au menţionat scăderea cererii, 31% activitatea suspendată temporar, 23% plăţi întârziate, 21 – instruirea şi mentenanţa personalului, iar 17% instabilitatea leului.
Politicienii aflați al putere au tot anunțat că ajută mediul privat și că IMM Invest este un succes răsunător, în sensul că în prima jumătate a anului 7.000 de firme au primit credite de lucru, doar că raportul Curții de Conturi îi contrazic și susține că doar 1.000 de firme au primit credite din cele 80.000 care au solicitat.