Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua, până la data de 1 septembrie 2021, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.
În cazul în care persoana interesată solicită asigurarea în sistemul public de pensii pentru o fracţiune de lună, contractul de asigurare socială se încheie pentru lună întreagă, iar stagiul de cotizare este aferent lunii întregi.
Plăţile pot fi făcute şi eşalonat
Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021. În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.
Proiectul de ordonanţă apare după ce, la începutul acestei luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că persoanele cărora le lipsesc ani din stagiul de cotizare pentru pensie ar putea avea posibilitatea să acopere acei ani, aceasta fiind una dintre modificările care ar putea fi aduse Legii pensiilor. Cum această prevedere era deja în Legea pensiilor care urmează să se aplice din septembrie 2021, ministrul a elaborat acest proiect pentru a ieși dintr-o situație cel puțin neplăcută.
Potrivit notei de fundamentare, proiectul a avut în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asiguraţi la sistemul public din România și „plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar”.