Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că celebrul ordin prin care fermierii erau transformați în pompieri și care era plin de solicitări aberante va fi modificat.
„Vreau să aduc și o clarificare, am văzut o anumită efervescență, și pe bună dreptate, în acest weekend în legătură cu un ordin, un ordin care stă de vreo opt ani în minister, ordin care trebuia făcut și avizat punctual cu cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru că practic se referea la aprobarea unor norma de prevenire și stingere a incendiilor, specifice activităților sectoarelor din domeniul agricol. Sigur că după șapte ani de stat în minister și trimis de la minister la IGSU și de la IGSU înapoi, colegii mei au decis să dea drumul la acest ordin și s-au strecurat și unele greșeli sau unele lucruri care pot fi interpretate. De aceea, ordinul este în revizuire, l-am trimis într-o altă formă celor de la IGSU, am chemat și câteva dintre asociațiile de fermieri, pentru fiecare tip de activitate, care doresc să lucreze la elaborarea acestui ordin”, a declarat Oros, care săptămâna trecută afirma la o televiziune că nu știa de existența ordinului.
Adrian Oros a ținut să sublinieze însă că prin acest ordin antiincendiu nu se dorește împovărarea fermierilor și tocmai din acest motiv va fi revizuit. „Acest ordin, până la urmă nu este ilegal, este făcut chiar în baza unei legi care obliga ministerul, încă de atunci din 2007, să emită acest ordin și aceste norme generale, pe de-o parte. Pe de altă parte, prin acest ordin nu se dorește împovărarea fermierilor români, dotările minime pe care vor trebui să le aibă, conform celor sugerate și monitorizate de către IGSU, în cazul unui dezastru sau în cazul unui incendiu, le va permite ca până la sosirea echipajelor să aibă posibilitatea să intervină”, a mai spus ministrul în conferința de presă.
La sfârșitul lunii trecute, ministrul Agriculturii a emis un act normativ, avizat de IGSU, prin care îi obligă pe fermieri să-şi angajeze servicii de urgenţă private, pentru stingerea eventualelor incendii. Ordinul, care are peste o sută de pagini, este plin de aberații și ciudățenii, remarca agrointeligența.ro. Astfel, fermierii sunt obligați ca pentru alarmarea focului din lanuri să înființeze posturi de observare cu dispozitive de semnalizare acustică precum: clopot, toacă, sirenă sau chiar trompetă. De asemenea, pe tarlale compacte de peste 50 de metri se vor asigura, în timpul recoltării, două puncte de observare, în planuri opuse, care vor comunica, în caz de nevoie, prin „mijloace auto-moto, biciclete, cai de călărie”. Obligații le sunt numeroase. Printre acestea se regăsesc și norme privind micile gospodării, astfel, de exemplu, oamenii care cresc câteva păsări ar trebui să aibă cel puțin un stingător lângă coteț.