România s-a situat în 2018 pe locul al şaselea în topul statelor membre UE cu cele mai mari vânzări de pesticide, după primii patru producători agricoli din Uniune (Franţa, Spania, Italia, Germania) şi Polonia, arată datele publicate recent de Eurostat.
Problema folosirii necontrolate a pesticidelor în agricultură a fost ridicată atât de miniștri, cât și de fermierii botoșăneni, nemulțumiți că substanțele chimice se pot vinde fără nicio restricție prin magazinele fitosanitare, iar sătenii le folosesc fără niciun control, doar după ce aud ei că e bine.
Adrian Oros a declarat, la Botoșani, că una dintre prioritățile este modificarea legii care guvernează sistemul sanitar-veterinar, pentru că modificările aduse la solicitarea lui Liviu Dragnea expun populația în fața unui risc de sănătate major. Este vorba de ridicare controlului veterinar asupra medicamentației folosite în creșterea animalelor și a pesticidelor în culturile agricole.
În urmă cu doi ani a fost modificată legea care guvernează sectorul sanitar-veterinar în avantajul omului de afaceri Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al lui Dragnea junior, care deținea pe atunci o firmă ce comercializa medicamente pentru animale. Astfel, în prezent, oricine poate deschide un magazin veterinar și să vândă orice fel de medicament sau orice pesticid, deoarece nu mai este nevoie de un farmacist sau un medic care să facă prescripția și comercializarea.
La rândul său, fermierul botoșănean Cristian Andrici, reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, a atras atenția asupra acestei probleme ministrului Mediului, Costel Alexe, când acesta a fost la Botoșani. Mai mult, Cristian Andrici spunea că sunt cazuri în care oamenii spală recipientele de la pesticide și le refolosesc la vânzarea laptelui punându-le viața în pericol.
În ultima conferință de presă, senatorul botoșănean Lucian Trufin susținea că a luat cunoștință de problemă, iar legislația ar fi fost deja modificată în Parlament.
11 milioane de kilograme de pesticide pe an
În perioada 2011-2018, vânzările de pesticide în UE au rămas stabile la 360 milioane de kilograme pe an.
Împreună, Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt responsabile pentru două treimi din vânzările anuale de pesticide în UE, în frunte fiind Franţa cu peste 80 milioane de milioane de kilograme în 2018. Comparativ, în România în anul 2018 vânzările de pesticide s-au situat la aproximativ 11 milioane de kilograme pe an.
Când vine vorba de categorii de pesticide vândute, în 2018 cele mai mari volume de vânzări au fost înregistrate la Fungicide şi bactericide (45%), urmate de Ierbicide (32%), Insecticide şi acaricide (11%).
În 2018 comparativ cu 2011, datele Eurostat arată că cele mai mari creşteri ale vânzărilor de pesticide a fost înregistrate în Cipru (94%), Austria (53%), Franţa (39%) şi Slovacia (38%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi ale vânzărilor de pesticide au fost înregistrate în Portugalia (minus 43%), Irlanda (-28%) şi Cehia (minus 27%). Alte state care au înregistrat scăderi ale vânzărilor de pesticide sunt Italia, Olanda, Belgia şi România.
Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din suprafaţa totală utilizată în agricultură în UE şi 49% din terenul arabil din UE.