La începutul săptămânii a fost organizată o videoconferinţa la care au participat premierul bulgar Boiko Borisov, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierii grec şi român, Kyriakos Mitsotakis, respectiv Ludovic Orban, precum şi miniştrii de interne, de externe, ai turismului, sănătăţii şi transporturilor din Bulgaria, Grecia, România şi Serbia.
România s-a opus vacanțelor în Grecia și Bulgaria
Liderii celor patru ţări au pus în discuție libera circulaţie a persoanelor între România, Bulgaria, Grecia şi Serbia va fi permisă de la 1 iunie, fără obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru limitarea epidemiei de coronavirus.
Deși România este de departe cea mai afectată de epidemia de coronavirus, premierul Ludovic Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, au spus pas propunerii Bulgariei și Greciei, care permiteau turiștilor români să-și facă vacanțele pe teritoriul lor doar în baza unei declaraţii scrise la frontieră, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de Covid-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa. Decizia autorităților de la București este cel puțin ciudată, cei care ar fi putut să se opună fiind cele două țări primitoare Grecia și Bulgaria. Ea lovește dur în special în electoratul PNL, angajații din mediul privat, care nu primesc, de regulă, tichete de vacanță și și-au contractat deja vacanțe în străinătate.
Budăi vrea să-l cheme pe ministrul Economiei la raport
În acest context deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi susține că îl va chema pe ministrul Economiei în Parlament pentru a-l interpela asupra poziției avută la discuțiile cu reprezentanții celorlalte state din regiune. „Eu am o întrebare pentru întregul Guvern: Ce veți face în lunile de vară, când e caniculă, veți sta în apartamente în București sau veți pleca la mare și veți sta în vilele de protocol? Am vorbit deja cu membrii conducerii partidului să-l chemăm pe domnul ministru în Parlament să răspundă al întrebările noastre. Nu poți proteja o ramură economică impunând anumite restricții românilor. Liberalii să renunțe la politica de restricții și amenzi și să permită românilor să plece în vacanțe. Noi am introdus voucherele de vacanță și cred că sunt un ajutor îndeajuns pentru sectorul turistic. Libera circulație trebuie să fie garantată, mai ale în condițiile în care România este statul din Europa centrală și de Sud-Est cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri și decese”, a declarat Marius Budăi.
La rândul său, Doina Federovici, președinta PSD Botoșani, susține că partidul ia în calcul chiar depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Economiei în perioada imediat următoare.
Șoptică: „Vor mai fi întâlniri”
De partea cealaltă, senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, susține că resorturile amânării ar putea fi de natură economică și ar ține de anumite negocieri, pe care nu le cunoaște, dar e ferm convins că oficialii celor patru țări se vor pune din nou la masa tratativelor și vor ajunge la un acord favorabil românilor. „A fost o întâlnire și nu au căzut la învoială cu noi, românii. Sunt sigur că vor mai avea loc astfel de întâlniri. Presupun că mai este ceva s-a pus în discuție decât problema pandemiei de Covid. Așteptăm să vină 1 iunie, să vedem ce relaxam în funcție de situația din țară”, a declarat Șoptică.
Despre o nouă rundă de discuție a vorbit și premierul bulgar, care a spus că liderii celor patru state ar urma să se întâlnească pe 1 iunie la Varna.
Bulgarii și grecii au mult mai puține cazuri decât noi
Bulgaria şi-a închis frontierele de la jumătatea lui martie, permiţând doar repatrierea cetăţenilor bulgari şi circulaţia diplomaţilor şi a angajaţilor sezonieri, cu obligativitatea carantinei. Până acum, la nivel naţional s-au confirmat 2.331 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 120 au dus la deces. Intensitatea epidemiei a început însă să scadă, ceea ce a permis relaxarea unora din restricţiile de circulaţie; joi s-au înregistrat doar 39 de cazuri noi și patru decese.
Chiar dacă nu au ajuns la un acord cu guvernanții români, autorităţile de la Atena au anunţat că au inclus România pe lista celor 19 ţări care vor putea trimite turişti în Grecia din 15 iunie. Grecia va permite intrarea turiştilor fără să se testeze pentru coronavirus înainte de a călători şi nici nu vor fi în carantină după sosire. Autorităţile au impus respectarea măsurilor de distanţare fizică pe plajă, noile norme precizând şi distanţa minimă dintre umbrele. Pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri.
Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat până în joi 2.850 de cazuri de COVID-19, boală respiratorie provocată de noul coronavirus, şi 166 de decese.