Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat în vizita pe care a făcut-o la sfârșitul săptămânii trecute la Botoşani, că autorităţile române au primit acceptul Comisiei Europene pentru utilizarea banilor rămaşi neutilizaţi din fondurile europene puse la dispoziţia României pentru sectorul agricol, ca scheme de sprijin pentru fermierii şi procesatorii afectaţi de criza provocată de noul coronavirus. „Am primit acceptul Comisiei Europene să folosim cele 80 milioane de euro, bani rămaşi din măsuri care nu au fost accesate, ca o schemă de sprijin, sumă forfetară de până la 5.000 de euro pentru fermieri şi până la 50.000 de euro pentru un procesator. În paralel, avem un fond de creditare prin care Ministerul Agriculturii plăteşte 50% din dobândă şi un fond de garantare prin care garantăm 90% din volumul împrumutului”, a afirmat Oros.
Ministrul susține că are cunoștință de faptul că agenții economici români au o problemă mare cu stocurile de marfă. „Sunt stocuri, din ceea ce spun agenții economici. Din ceea ce ne raportează sunt stocuri mari la carnea de vită, la carnea de pasăre, la produse lactate, la legume, la ouă”, a subliniat Oros, adăugând că s-a ajuns în această situație din cauza faptului că pe perioada crizei a scăzut consumul intern, afectând astfel atât fermierii, cât și procesatorii. „S-a modificat comportamentul de cumpărare, iar asta simțim fiecare. Pe de o parte, faptul că s-a închis tot ceea ce înseamnă rețea Horeca a afectat, faptul că ne-am putut deplasa mai puțin, s-au închis foarte multe magazine, deși magazinele cu produse alimentare au rămas deschise, dar restricțiile de circulație au influențat foarte mult volumul cumpărărilor”, a declarat Oros.
Acesta a admis că prin schimbarea comportamentului de consum al oamenilor s-a limitat și risipa alimentară. „S-a limitat risipa alimentară. Vedeți, dacă înainte de apariția acestei pandemii era un subiect important risipa alimentară”, a mai spus ministrul motivând astfel necesitatea măsurilor de relaxare și a schemelor de compensare pe care le va propune în următoarele două săptămâni.