marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicCălătoriile în UE restricționate până pe 15 iunie

Călătoriile în UE restricționate până pe 15 iunie

♦ Noile solicitări ale Comisiei Europene sabotează și mai mult turismul internațional.
♦ Deși România nu a fost acceptată încă în Spațiul Schengen, ea trebuie să respecte aceleași reguli ca statele membre.

Comisia Europeană invită statele membre să prelungească până la 15 iunie restricţia privind călătoriile neesenţiale către Uniunea Europeană, pentru a reduce riscul de răspândire a infecţiilor cu coronavirus prin intermediul călătoriilor, arătând că „situaţia rămâne fragilă, atât în Europa, cât şi la nivel mondial”. „Comisia a invitat statele membre ale spaţiului Schengen şi statele asociate spaţiului Schengen să prelungească cu încă 30 de zile, până la 15 iunie, restricţia temporară privind călătoriile neesenţiale către UE. Deşi unele state membre ale UE şi unele state asociate spaţiului Schengen fac paşi preliminari în direcţia relaxării măsurilor de combatere a răspândirii pandemiei, situaţia rămâne fragilă, atât în Europa, cât şi la nivel mondial. Prin urmare, trebuie să menţinem măsurile ce vizează frontierele externe pentru a reduce riscul de răspândire a bolii prin intermediul călătoriilor în UE”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Foaie de parcurs comună

Eliminarea restricţiilor de călătorie trebuie să se facă eşalonat: după cum se subliniază în Foaia de parcurs europeană comună în ceea ce priveşte ridicarea măsurilor de izolare, controalele la frontierele interne vor trebui să înceapă să fie eliminate treptat şi într-un mod coordonat, şi apoi, într-o a doua etapă, să fie relaxate restricţiile la frontierele externe. „Obiectivul general – de a limita răspândirea coronavirusului prin intermediul unui nivel scăzut de interacţiune socială – este încă valabil. În ciuda progreselor înregistrate în multe ţări europene, situaţia la nivel mondial este foarte fragilă. Este imperativ ca măsurile să fie luate treptat, diferitele restricţii urmând să fie ridicate etapizat”, a declarat vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Este necesară o abordare coordonată şi etapizată. Restabilirea funcţionării normale a spaţiului Schengen de liberă circulaţie reprezintă primul nostru obiectiv, de îndată ce situaţia sanitară va permite acest lucru. Restricţiile asupra liberei circulaţii şi controalele la frontierele interne vor trebui ridicate gradual, urmând ca într-o etapă ulterioară să eliminăm restricţiile la frontierele externe şi să permitem accesul în UE a cetăţenilor din afara UE pentru călătorii neesenţiale”, a spus, la rândul său, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Reguli impuse și statelor non-Schengen

Restricţia de călătorie, precum şi invitaţia de a o prelungi, se aplică „zonei UE+”, care include toate statele membre ale spaţiului Schengen (inclusiv Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România) şi cele patru state asociate spaţiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) – în total, 30 de ţări. Comisia invită continuarea abordării coordonate în ceea ce priveşte prelungirea, deoarece acţiunea la frontierele externe poate fi eficace numai dacă este pusă în aplicare de toate statele membre ale UE şi ale spaţiului Schengen la toate frontierele, cu aceeaşi dată de încetare şi în mod uniform.

Comisia va continua să sprijine statele membre în punerea în aplicare a restricţiei privind călătoriile neesenţiale către UE, inclusiv prin organizarea de reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii afacerilor interne. Orice nouă prelungire a restricţiei de călătorie după data de 15 iunie 2020 ar trebui să fie evaluată din nou, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Restricții prelungite succesiv

În 16 martie, Comisia a invitat şefii de stat sau de guvern să introducă o restricţie temporară privind călătoriile neesenţiale către UE, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile. La 8 aprilie, Comisia a solicitat prelungirea restricţiei de călătorie până la 15 mai. Ulterior, toate statele membre ale UE (cu excepţia Irlandei) şi ţările din afara UE care fac parte din spaţiul Schengen au luat decizii naţionale de punere în aplicare şi de prelungire a acestei restricţii de călătorie.

Pentru a sprijini statele membre, Comisia a prezentat, în 30 martie, îndrumări privind modul de punere în aplicare a restricţiei temporare de călătorie, privind facilitarea repatrierilor din întreaga lume şi privind gestionarea situaţiei persoanelor care, din cauza restricţiilor de călătorie, sunt nevoite să rămână în UE mai mult timp decât sunt autorizate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...