marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicFMI estimează o nevoie uriașă de finanțare pentru țările afectate de pandemie

FMI estimează o nevoie uriașă de finanțare pentru țările afectate de pandemie

Fondului Monetar Internaţional (FMI) estimează că pandemia de coronavirus va provoca o contractare a economiei mondiale în 2020 și că „un număr excepţional de ridicat de ţări” au nevoie de finanţarea de urgenţă a FMI.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, şi preşedintele Comitetului financiar şi monetar internaţional, Lesetja Kganyago, au explicat că, pentru a atenua deficitul de valută al multor state în curs de dezvoltare, FMI explorează opţiuni suplimentare, care merg dincolo de facilităţile tradiţionale de creditare ale instituţiei.

Suntem într-o situaţie fără precedent, în care pandemia globală se transformă într-o criză economică şi financiară. Din cauza opririi bruşte a activităţii economice, PIB-ul global se va contracta în 2020”, au avertizat oficialii FMI.

Kristalina Georgieva a cerut liderilor G20 (n.r. – cele mai puternice ţări ale lumii) să sprijine dublarea capacităţii sale de finanţare de urgenţă, pentru a-şi întări răspunsul la extinderea rapidă a pandemiei.

Adâncimea declinului economic şi viteza redresării depind de ţinerea sub control a pandemiei şi „de cât de solid şi de coordonate vor fi acţiunile noastre fiscale şi de politică monetară”, a afirmat directorul general al FMI.

În viziunea directoarei FMI, este extrem de important să fie sprijinite pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, în rândul cărora se înscrie și România, care sunt în mod special afectate de criză, de oprirea bruscă a activităţii economice, de ieşirile de capital şi, în unele cazuri, de scăderea semnificativă a preţurilor materiilor prime, a apreciat oficialul FMI. „Trebuie să acţionăm în concordanţă cu amploarea acestei provocări”, le-a spus Georgieva liderilor G20, cerându-le să furnizeze sprijin fiscal ţintit gospodăriilor şi afacerilor vulnerabile, pentru a rămâne pe linia de plutire şi a reveni rapid la normal. „Un astfel de sprijin va accelera redresarea şi vom fi într-o situaţie mai bună pentru a face faţă provocărilor, cum ar fi nivelul ridicat al datoriilor şi întreruperea fluxurilor comerciale. Altfel, vor fi necesari ani de zile pentru a depăşi efectele extinderii numărului de falimente şi de concedieri”, a avertizat şeful FMI.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, colaborează strâns cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, dar dificultăţile sunt enorme, pentru că doar statele emergente vor avea nevoie de resurse financiare de cel puțin 2.500 de miliarde de dolari pentru a face față pandemiei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
11.1 ° C
11.6 °
10 °
89 %
1.8kmh
65 %
mar
12 °
mie
11 °
J
8 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...