Valabilitatea rovinietei nu se prelungeşte automat în perioada stării de urgenţă, avertizează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public şi întrebările primite în această perioadă cu privire la menţinerea valabilităţii rovinietelor care expiră în perioada stării de urgenţă, CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi că rovinietele nu se încadrează în categoria «documentelor eliberate de autorităţile publice», motiv pentru care valabilitatea acestora încetează la sfârşitul ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat tariful”, menţionează sursa citată.
CNAIR a pus la dispoziţia conducătorilor auto, pe portalurile www.cnadnr.ro (secţiunea Verificare Rovinietă http://www.cnadnr.ro/ro/verificare-rovinieta) şi www.erovinieta.ro, un instrument prin care se poate verifica valabilitatea rovinietei, prin introducerea datelor vehiculului (număr de înmatriculare, număr de identificare). Achiziționarea rovinietei se poate face în două feluri. Primul de la distribuitorii autorizați, lista completă poate fi găsită pe site-ul cnadnr.ro, iar al doilea prin accesarea portalului www.e-rovinieta.ro, singurul partener oficial CNAIR.
În județul Botoșani sunt trei puncte fixe de control al valabilității rovinietei. Acestea sunt instalate la Naisa, Stânca și la Rădăuți-Prut. În total, în România, în sistemul informatic SIEGMCR, deţinut de CNAIR, sunt 106 de puncte fixe de control valabilitate rovinietă pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi.
Șoferii care circulă fără rovinietă pot primi amenzi de până la 4.500 de lei.