marți, aprilie 1, 2025
AcasăEconomicLiber la actualizat prețurile la achizițiile publice

Liber la actualizat prețurile la achizițiile publice

Costurile achizițiilor publice vor putea fi actualizate și în acest an, dar cu o valoare mai mare decât rata inflației din 2019 sau cea prognozată la începutul anului de către Banca Națională a României (BNR) pentru anul în curs, au decis guvernanții.

Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) au emis un ordin comun, care a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, în conformitate cu metodologia de calcul al ratei care se utilizează pentru calcularea costurilor pe ciclul de viață al achiziției în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru ce au drept criteriu de atribuire „costul cel mai scăzut”, se stabilește pentru anul 2020 un nivel al acestui indicator de 5,6%. Rata de actualizare stabilită va fi utilizată în procesul de atribuire a contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru finanțate exclusiv de la bugetul de stat.

În cazul contractelor de achiziție publică finanțate din fonduri europene nerambursabile, pentru care procedura de atribuire se inițiază în anul 2020, iar criteriul de atribuire este „costul cel mai scăzut”, rămân aplicabile prevederile art. 5 din Ordinul comun al preşedinţilor ANAP și CNSP. Acesta precizează că rata de actualizare este cea precizată ca recomandare de către Comisia Europeană, respectiv de 4% pentru fiecare an aferent perioadei 2017 – 2020.

La finalul anului trecut, rata inflației a fost de patru procente, una dintre cele mai mari din ultimii ani. La începutul anului, înainte ca să apară la orizont criza economică generată de pandemia de Covid-19, BNR a redus prognoza de inflaţie pentru 2020 la 3%, de la 3,1%.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.6 °
9.4 °
93 %
1.3kmh
100 %
mar
11 °
mie
11 °
J
9 °
vin
15 °
S
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil vine primăvara și au scăpat de gripa aviară, altfel nu se explică.

EDITORIAL

E din ce în ce mai interesant de trăit în România, asta dacă ai ceva genă de masochist. Avem legi, dar aplicarea acestora depinde...

EPIGRAMA ZILEI

Vine, vine primăvara, Praful alb e dus de tot, Boii nu-și mai umflă nara Cu-atâta iarbă sub bot...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...