spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeEconomicCoronavirusul lovește puternic în burse

Coronavirusul lovește puternic în burse

Indicele bursier american Dow Jones Industrial Average s-a prăbuşit cu peste 12% în cea mai gravă scădere săptămânală de la criza financiară din 2008, scrie Bloomberg.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Scăderile severe au şters peste 6.000 de miliarde de dolari din pieţele bursiere. Potrivit indexului miliardarilor pus la punct de Bloomberg, şeful Amazon Jeff Bezos, fondatorul Microsoft Bill Gates şi şeful Louis Vuitton Bernard Arnault au pierdut împreună 30 de miliarde din avuţia lor netă ca urmare a scăderilor de pe pieţele financiare. Doar din scăderea acţiunilor Amazon, Jeff Bezos a pierdut aproape 12 miliarde de dolari.

Şeful Tesla Elon Musk a pierdut şi el nouă miliarde de dolari, în timp ce Mark Zuckerberg a rămas mai sărac cu 6,6 miliarde de dolari.

Aproximativ 80% din miliardarii planetei sunt pe pierdere în acest an, inclusiv cei ale căror afaceri au fost atrase în drama globală declanşată de noul virus. Micky Arison, şeful Carnival Corp., companie ce deţine vasul de croazieră Diamond Princess, a pierdut un miliard de dolari din avuţie doar în ultima săptămână.

Investitorii încearcă să evalueze cel mai sumbru scenariu iar principalul risc este ce se întâmplă acum în SUA şi alte state importante din afara Asiei. Aceasta este o perioadă foarte incertă, nimeni nu ştie care este răspunsul şi pieţele s-au panicat”, a declarat John Lau analist la SEI Investments.

Speranţele că epidemia, care a început în China la finele anului trecut, se va termina în câteva luni şi că activitatea economică va reveni rapid la normal s-au spulberat odată cu explozia numărului de cazuri de infecţie descoperite la nivel internaţional. Agenţia de evaluare Moody’s a apreciat că o eventuală pandemie ar declanşa o recesiune în SUA şi la nivel global în prima jumătate a anului.

Și economia Germaniei a fost afectată

Extinderea epidemiei de coronavirus reprezintă un risc suplimentar la adresa economiei germane deja slăbite, a avertizat Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank). „Pe baza actualelor informaţii, este posibil ca acest risc să se materializeze”, a afirmat Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank. El a adăugat, cu tradiţionala prudenţă a guvernatorilor băncilor centrale, că gradul în care va fi afectată economia germană nu poate fi încă estimat efectiv. „Per ansamblu, creşterea economiei Germaniei în acest an ar putea fi uşor mai redusă decât am previzionat în decembrie”, a declarat Weidmann, referindu-se la prognoza Bundesbank privind un avans al PIB-ului de 0,6% în 2020.

De asemenea, a apreciat Weidmann, epidemia va afecta probabil semnificativ economia Chinei în primul trimestru din 2020, efectul urmând să se propage şi pe plan global.

Impactul economic se va simţi în special în Coreea de Sud şi în Italia, „dar s-ar putea transmite şi către economia germană”, a afirmat preşedintele Bundesbank.

Separat, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Germania, Steffen Seibert, a anunţat că Executivul nu intenţionează în prezent să adopte măsuri de stimulare, dar a adăugat că va trebui îmbunătăţit cadrul fiscal. „Impactul economic al coronavirusului nu poate fi estimat cu seriozitate în acest moment”, a apreciat Steffen Seibert.

Economia Germaniei este extrem de dependentă de China, cel mai mare partener comercial al său.

Economiștii români sunt foarte optimiști

Dacă la nivel mondial pieţele sunt îngrijorate de faptul că limitările prelungite ar putea duce la recesiune, la București brokerii și analiștii economici văd lumea în roz și afirmă că isteria provocată de coronavirus va afecta doar marginal economia românească.

Este, totuşi, mult prea devreme să vorbim despre o cuantificare în lei sau euro a efectelor economice, cu toate că ar putea apărea în perioada următoare, din partea unor companii, revizuiri de aşteptări pentru anul în curs. Pentru moment nu se poate vorbi de un efect direct al apariţiei coronavirusului în România asupra cursului de schimb al leului în raport cu euro”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Cu toate acestea, mediul investiţional global s-a schimbat semnificativ în ultimele săptămâni, astfel încât curentul a mers împotriva monedelor care oferă încă plasamente cu un randament relativ ridicat, capitalurile preferând siguranţa. „În situaţia în care s-ar ajunge la o epidemie de amploare, care să limiteze activitatea economică pentru mai multe săptămâni, împovărând în acelaşi timp bugetul de stat, am putea resimţi un impact suplimentar asupra leului. Ar fi probabil devansat, astfel, calendarul unui alt episod de ajustare nefavorabilă monedei naţionale”, a mai spus Cazacu.

Moneda virtuală CoronaCoin își sporește valoarea

Un grup de dezvoltatori a realizat o monedă virtuală a cărei valoare creşte odată cu numărul persoanelor infectate cu coronavirus.

Moneda virtuală a fost dezvoltată de utilizatori ai controversatei platforme online 4Chan, potrivit unui anunţ făcut pe Reddit. CoronaCoin (NCOV) este derivată din Ethereum, o ciptomonedă populară. Pe măsură ce creşte numărul persoanelor infectate, dar şi al deceselor cauzate de COVID-19, valoarea CoronaCoin sporeşte. Asta deoarece la fiecare 48 de ore este eliminat din sistem un număr de token-uri egal cu cel al noilor cazuri de îmbolnăvire şi decese.

Totodată, dezvoltatorii promit un joc în care utilizatorii vor putea face tranzacţii cu NCOV. Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul dedicat, coronatoken.org. Dezvoltatorii criptomonedei promit să doneze fonduri Crucii Roşii. Banii ar urma să fie folosiţi pentru combaterea COVID-19. P

este 84.000 de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus, iar numărul oficial al celor care au murit se apropie de 3.000.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.5 ° C
0.6 °
0.5 °
85 %
2.5kmh
81 %
joi
0 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...