În condițiile în care unele categorii de pensionari, etichetați pe bună dreptate „speciali”, beneficiază la bătrânețe de venituri lunare de mii sau chiar zeci de mii de euro, agricultorii, care au muncit din greu, pe ploaie, vânt sau arșiță, timp de 35 de ani la CAP-uri, au ajuns să trăiască din mila statului, având pensii de 724 de lei. Iar acești bani nu-i pot lua decât în condițiile maxime de vechime, 35 de ani, și norme realizate.
10.000 de pensionari agricultori au nevoie de indemnizații sociale
La noi în județ, două treimi din cei peste 15.000 de pensionari agricultori au venituri mai mici decât pensia minimă, înghețată de actualul guvern la pragul de 704 lei și beneficiază de indemnizații sociale până la acest nivel. Potrivit datelor Casei Județene de Pensii (CJP), în această situație sunt 10.083 de bătrâni, Botoșaniul fiind al treilea județ la nivel național ca număr de foști agricultori beneficiari de indemnizație socială. Singurele județe care ne depășesc la aceste capitole sunt Iaşi (10.805 de beneficiari) și Dolj (10.574 de beneficiari).
Indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat pentru pensionarii agricultori botoșăneni a fost de 127 de lei, cu 15 lei mai puțin decât media națională, ceea ce demonstrează că majoritatea acestor bătrâni au muncit ani buni în agricultură și și-au făcut normele. Cea mai mare valoare a indemnizaţiei sociale medie se plătește în Ilfov (227 lei), Gorj (209 lei) și la casele sectoriale de pensii din București, unde valoarea acesteia oscilează între 194 de lei și 220 de lei.
Valoare mică de pensie reglementată prin lege
„Un pensionar care a muncit doar în agricultură, care are vechimea și numărul de norme maxim beneficiază de un punctaj de pensie de 0,57255. Mulți dintre ei mai primesc și alte indemnizații, precum cele de veterani sau de văduve de veteran. Botoșaniul este printre județele cele cu cei mai mulți pensionari agricultori, pentru că așa a fost profilul județului”, a declarat Cristina Anton, directorul CJP Botoșani.
La finele anului trecut, în județul Botoșani, erau în plată 15.656 de pensionari agricultori, care încasau, lunar, în medie 567 de lei.
21.000 de mii de asistați și în rândul pensionarilor de asigurări sociale
Situația nu este mai roză nici la nivelul pensionarilor de asigurări sociale. Din cei aproape 80.000 de pensionari peste 21.000 beneficiau și de indemnizație socială de completare până la pensia medie de 704 lei.
În cazul pensionarilor botoșăneni din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 264 de lei cu șase lei peste media națională, care atinge nivelul de 258 de lei. La acest capitol, cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – 304 lei, Bistriţa-Năsăud – 298 lei şi Hunedoara – 289 lei. Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – 35.525 şi în judeţele Suceava – 32.463, Iaşi – 28.931 şi Dolj – 28.130, Botoșaniul cu 21.091 de beneficiari fiind undeva la mijlocul clasamentului.
Potrivit datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în ianuarie, numărul de beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari era de 965.566. Dintre aceștia, 804.442 erau pensionari din sistemul public şi 161.124 pensionari agricultori.
Mii de indemnizații pentru cei mai săraci pensionari
Sărăcia în județ e atât de mare, că peste 2.000 de persoane beneficiază de ajutor pentru soțul supraviețuitor, deși pragurile de venit pentru accesarea acestei indemnizații sunt ridicole, nemaifiind actualizate de 12 ani. Astfel, pentru cei care au pensie de asigurări sociale mai mică de 364 de lei, este cazul a 1.943 de botoșăneni, indemnizațiile primite sunt de 113 lei. Ei mai primesc din partea statului diferența până la pensia minimă. În cazul soților supraviețuitori agricultori, 44 la număr, care au o pensie lunară mai mică de 140 de lei, se plătește o prestație de 44 de lei, statul punând, ulterior, diferența până la nivelul pensiei minime. Mai există și o a treia categorie, cea a soților supraviețuitori care cumulează și pensia de asigurări sociale și cea de agricultori. 43 de botoșăneni beneficiază și ei de câte 113 lei lunar plus diferența până la pensia minimă.
La polul opus, magistrați pensionari cu 40.000 de lei pe lună
Pensionarii beneficiari ai diferitelor legi speciale pot fi considerați pensionari de lux, veniturile lor fiind de departe mult mai mari decât cele ale celorlalte categorii de vârstnici. De exemplu, în Botoşani, în 2019, erau înregistraţi 50 de magistraţi pensionari, procurori şi judecători. Aceştia au primit indemnizaţie lunară medie de aproape 20.000 de lei. Creşterea numai în anul trecut a acestor categorii de venituri este una explozivă, dacă ne gândim că pensia specială medie încasată de foştii magistraţi la finele anului trecut era de 17.000 de lei. La ora actuală, cea mai mare pensie specială plătită pentru un fost magistrat se apropie de pragul de 40.000 de lei. Aproape 90% dintre magistraţi retrași din activitate au pensii speciale mai mari de 10.000 de lei, unul dintre pragurile luate anul trecut în discuţii în diferitele variante de impozitare.
Cea mai mare pensie a unui magistrat plătită în România este în prezent de 74.219 lei, în Argeş. Este vorba de un fost procuror comunist care a condus şi Penitenciarul Colibaşi.
Mai sunt și alte categorii de pensionari speciali, ai căror venituri, chiar dacă sunt mari, de ordinul a câtorva mii de lei, în medie, nu sunt la nivelul magistraților.