Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană (CE) cu privire la faptul că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor. „În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora”, se menţionează în comunicatul citat.
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, în ultimele zile, prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini din două locații de pe o platformă comercială din localitatea Seini, judeţul Maramureş. Aici, păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior, se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.
În cursul anului trecut au fost prelevate şi testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodăriile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.
Autoritățile botoșănene au intrat în alertă
Și autoritățile din Botoșani au intrat în stare de alertă după apariția focarului din Maramureș. Anunțul a fost făcut de directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). „Odată cu apariția acestui focar, la nivelul județului s-au luat câteva măsuri însemnând informarea medicilor din teritoriu, medicilor veterinari asupra unei atenții sporite privind cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări. În sensul că orice pasăre trebuie adusă la laborator pentru un diagnostic cert”, a declarat Ovidiu Airimițoaiei, anunțând totodată un val de controale în fermele de păsări de pe raza județului.
Măsurile pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii virusului gripei aviare
- păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi;
- furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
- aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
- obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.