Ajunși la putere, liberalii aplică exact aceeași strategie pe care o criticau atunci când pesediștii o puneau în practică. Este vorba de alocarea banilor preferențial pentru primăriile conduse de primari liberali. Vineri, înainte de videoconferința în care au fost numiți mai mulți prefecți și subprefecți a avut loc o ședință de guvern în care au fost împărțit un puhoi de bani către administrațiile publice locale. Din acest motiv ministrul Administrației și Internelor, Marcel Vela, a întârziat la videoconferința și le-a transmis celor prezenți că o să le treacă supărarea după ce vor vedea hotărârea de repartizare a banilor pe care guvernul o adoptase cu câteva minune mai înainte. Este vorba de 477.360.000 lei, adică 100 de milioane de euro. Din acest „tort”, județului Botoșani i-a revenit doar vreo 11,7 milioane de lei, adică mai puțin de 2,5 milioane de euro.
Asta, în condițiile în care pe ultima sută de metri, fostul prefect, Dan Șlincu, la solicitarea premierului Ludovic Orban, a trimis un proiect de hotărâre pentru alocarea a 53.280.000 lei (n.r. – peste 11 milioane de euro). „Prin acest proiect de hotărâre ne dorim ca Guvernul să aloce din Fondul de rezervă sumele necesare desfăşurării în condiţii normale a activităţilor şi acţiunilor finanțate din bugetele locale, așa cum au solicitat autoritățile locale. Este important de menționat că toți primarii, indiferent de culoarea politică, au fost sunați de noi, așa cum am procedat de fiecare dată în situații similare și sperăm că solicitarea județului Botoșani va avea parte de răspuns pozitiv din partea Guvernului”, declara atunci Dan Șlincu.
Din cele 78 de unități teritorial administrative din județ, reprezentanții a 71 au solicitat bani, deoarece bugetele le sunt insuficiente, iar dintre acestea doar 56 au primit fonduri, iar majoritatea mult mai puțin decât au cerut. Primăriile conduse de PNL au primit 9,72 milioane de lei, adică peste 83%, în timp ce primăriilor PSD le-a fost repartizat 1,47 milioane lei, adică 12,5% din sumele alocate. S-au mai alocat bani către primării ALDE, independenți și PRU.
Practic, guvernul liberal i-a recompensat pe primarii săi și, dacă analizăm modul în care au fost distribuiți banii, în special, pe cei care au adus mai multe voturi pentru candidatul Klaus Iohannis,
Cei mai mulți bani au ajuns în conturile primăriilor din Flămânzi, Darabani, Dângeni, Botoșani, Răchiți, Stăuceni și Ștefănești, toate conduse de primari PNL și, cu excepția Darabanilor, în toate aceste localități s-a impus categoric Klaus Iohannis.
Mai mult, la Prăjeni, primăria a primit cu o mie de lei mai mult decât a cerut, în timp ce primăriile din George Enescu, Havârna, Răchiți au primit exact suma solicitat. Nici cei de la Corlăteni nu se pot plânge, pentru că au primit doar cu trei milioane mai puțin decât au cerut, o situație similară înregistrându-se și în cazul Primăriei Stăuceni. Trebuie spus că toate aceste primării sunt conduse de liberali. De altfel, majoritatea primăriilor conduse de liberali au primit procente importante din sumele solicitate, în timp ce primăriile PSD au primit cel mult 10% din fondurile cerute. Cele mai mici sume au fost redirecționate spre Nicșeni, care este condusă de un primar ALDE – 7.000 lei. Odată răsfățate cu alocările bugetare, comunele natale ale senatorilor PSD, Lucian Trufin (Vlăsinești) și Doina Federovici (Coșula) au primit acum sume derizorii, 10.000 de lei, respectiv 12.000 de lei. Oricum, e mai bine decât deloc, deoarece 15 primării nu au primit niciun leu.
Printre marii perdanți sunt primarii din Pomârla, Dumitru Chelaru, și Păltiniș, Costel Romanescu, care, între turul I și II al alegerilor prezidențiale au cochetat cu revenirea în PNL. Până la urmă Romanescu a ajuns în ALDE, poziție din care și-a propulsat fiul în cancelaria noului prefect Alexandru Colbu. Potrivit proiectului inițial, transmis de fostul prefect, Dumitru Chelaru solicita 434 de mii de lei, iar Costel Romanescu 900 de mii de lei.
Mai trebuie spus că primăriile liberale au primit la începutul anului, sume mult mai mici decât cele social-democrate, astfel că și nevoile lor acum, pe final de an, au fost mai mari.