Situație tensionată la Fisc din cauza deciziilor contradictorii luate de conducerea Ministerului de Finanțe.
Ieri dimineață, 31 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Botoșani, reprezentând peste 10% din finanțiștii locali, trebuiau să susțină examenul de promovare în grad la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, dar acesta a fost suspendat vineri seară, după închiderea programului, fără vreo motivare anume.
Mulți dintre finanțiști au aflat despre această decizie abia duminică de pe grupurile de pe rețelele de socializare din care făceau parte. Nemulțumirea în rândul lor a crescut pe parcursul zilei de luni, luând la un moment dat în calcul să întrerupă spontan lucru, mai ales că promovarea în grad le-ar fi adus și o creștere salarială. Angajații AJFP Botoșani acuzau că sunt discriminați, mai ales că în alte Regionale concursul s-a ținut zilele trecute, tot sub aceeași conducere a Ministerului de Finanțe.
„Nu există nicio motivare a acestei hotărâri luată pe ultima sută de metri înaintea examenului. Considerăm că această măsură le încalcă dreptul colegilor noștri la dezvoltarea carerei profesionale”, a declarat Cătălina Caba, liderul de sindicat al finanțiștilor botoșăneni. Aceasta afirmă că îi va susține pe cei nedreptățiți, indiferent de ce decizie vor lua, adică dacă vor decide să întrerupă spontan lucrul, dacă vor declanșa un conflict de muncă sau dacă vor apela la instanță să-și caute dreptatea.
Nu cu mult timp în urmă reprezentanţi ai Guvernului României anunţau că urmează a se aplica măsuri severe de reducere în zona cheltuielilor bugetare. „Se pare că primele dispoziţii au fost date deja şi vor afecta angajaţii ANAF. Această hotărâre va asigura unele economii la buget însă prin dreptul angajaţilor de a mai evolua în cariera profesională. Eu am așteptat trei ani să pot să mă înscriu la examen, pentru că ni s-a luat și posibilitatea de promova la excepțional. Când au nevoie de noi, ne cheamă și sâmbetele și duminicile să reparăm ce au făcut politicienii prost, de exemplu, returnarea taxei auto. Toată lumea ne urăște pentru că imaginea Fiscului se răsfrânge și asupra noastră, iar Ministerul, care ar trebuie să fie de partea noastră, să ne facă o astfel de bucurie înainte de Sărbători, chiar nu ne-am așteptat”, a declarat un finanțit care nu a putut susține examenul.
Simnțind tensiunea crescând și realizând că nivelul încasărilor depinde și de modul de satisfacție au insatisfacție a oamenilor din sistem, luni seară, tot după închiderea programului a fost anunțată noua dată a concursului, joi, 19 decembrie. „Până nu dăm concursul eu nu mai cred nimic. Noi, angajații Fiscului, suntem la mâna politicului, ceea ce nu e normal, pentru că noi ne facem treaba indiferent de cine este la putere”, a afirmat unul dintre cei care așteaptă să dea examenul.
Potrivit legii, la la îndeplinirea unor condiţii de vechime, minim trei ani, şi de evaluare profesională, fiecare funcţionar public poate avansa la următorul grad. Pentru aceasta angajatul trebuie să promoveze un examen, după aceea crescându-i salariul.
Finanţiştii speră ca măsura aceasta să fie doar una temporară şi că procedura va fi reluată cât mai curând. În caz contrar, dacă se va continua pe aceeaşi direcţie, activitatea Fiscului va fi „iremediabil afectată” şi rezultatele acestor acţiuni vor duce de fapt la diminuarea veniturilor bugetare.