Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a organizat în prima parte a lunii, cea de-a 27-a ediţie a „Topului Naţional al Firmelor Private din România”, cel mai mare eveniment de recunoaștere a meritelor antreprenorilor prin promovarea celor mai performante întreprinderi din România. Cu această ocazie au fost făcute publice numeroase topuri naționale și regionale pe baza performanţei globale, a productivității, a cifrei de afaceri şi a profitului brut. Valoarea totală a principalilor indicatori ai firmelor participante fiind de aproximativ 11 miliarde de lei cifra de afaceri, un miliard de lei profit brut și peste 36.000 de salariați reprezentanți ai firmelor prezente.
Firmele botoșănene nu prea și-au făcut loc în aceste topuri, cu o singură excepție, Rolana Tex, care se află pe locul 91 în Topul național general după productivitate al întreprinderilor mari. În rest, niciuna dintre celelalte companii botoșănene nu au reușit să pătrundă în clasamentele realizate de CNIPMMR. Acest lucru demonstrează fragilitatea mediului de afaceri botoşănean și distanța mare față de performanțele economice obținute de companiile din celelalte zone ale țării.
La eveniment au participat peste 400 de persoane, fiind premiate aproximativ 150 de companii situate pe primele locuri în clasamente, dar s-au acordat și o serie de premii speciale. Câștigătorii acestora sunt: Oana Gheorghiu (membru fondator al Asociației „Dăruiește Viața”), Ivan Patzaichin (antreprenor social, organizator Rowmania) și suceveanul Ștefan Mandachi, „constructorul” primului metru de autostradă din Moldova.
Cu ocazia manifestării, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a lansat principalele direcții ale federației patronale pe care o conduce. „Este vreme construcției și, în acest caz am lansat cinci priorități: debirocratizarea, pentru simplificarea vieții IMM-urilor; identificarea unui mecanism profesionist pentru stabilirea salariului minim care să crească pe criterii obiective; întoarcerea românilor plecați pentru profesionalizarea și asigurarea forței de muncă; tech-digitalizare și menținerea tinerilor absolvenți în țară”, a declarat Florin Jianu.