Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2019 este de 6.954 lei pe lună, în creştere cu 2,8% faţă de aceeaşi lună din 2018, când era de 6.762 lei, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Friedrich Ebert Stifung, publicat pe site-ul propriu.
Pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 5.918 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4.383 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură, de 2.684 lei pe lună.
Conform cercetării, la capitolul cheltuieli, în coşul minim de consum, cei mai mulţi bani se alocă pentru locuinţă, respectiv 1.822 lei pe lună, în creştere cu 2,3% faţă de septembrie 2018, pentru alimentaţie, circa 1.459 lei (+3,8%) şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 670 de lei (+2,9% faţă de septembrie 2018). Cercetarea arată că românii alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea sănătăţii, respectiv 111 lei (+ 3,6% faţă de anul trecut). Fondul de economii în coşul de consum este stabilit la 632 lei (+2,8%), iar recreerea şi vacanţă la 240 de lei (+ 2,5%).
Fundaţia precizează că recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2019 raportat la luna septembrie 2019. Datele s-au bazat pe cercetarea realizată la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României derulat în perioada iulie-septembrie 2018 de Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, care a fost actualizat în septembrie 2019.
Guvernanții l-au stabilit la doar 2.600 de lei
La începutul anului, Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, din care fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. „Valoarea coşului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine şi familia sa”, se arată în documentul care face referire la procedura insolvenţei persoanelor fizice şi rambursarea sumelor.
Potrivit acelui studiu, pentru o persoană care locuieşte în mediul urban, valoarea coşului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, şi 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani şi 339 lei/copil sub 14 ani.
Coşul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din aceşti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulţi bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei.
Contrar la ceea ce scria în decizia privind aprobarea „Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil”, publicată în Monitorul Oficial, fostul ministru al Muncii din acea perioadă, Marius Budăi, susţine că acesta nu este un coş minim pentru populaţia din România, ci un „un prag valoric sub care omul să nu poată fi executat”.