Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, consideră că pensionarii sunt trataţi cu aroganţă şi cu lipsă de respect de angajaţii Caselor de Pensii şi dă asigurări că va încerca să găsească în cel mai scurt timp soluţii pentru a li se asigura servicii de calitate şi pentru a se reduce termenul de procesare a dosarelor de pensii cât mai aproape de cel prevăzut de lege, respectiv 45 de zile. „Am primit semnale că sunt întârzieri în calculul pensiilor. Legea prevede foarte clar un termen de 45 de zile de la înregistrarea dosarului până la emiterea deciziei şi până la efectuarea plăţii, dar aceste 45 de zile sunt cu mult depăşite. Problema este că pensionarului nu i se explică de ce apar aceste întârzieri şi nici nu are o siguranţă cu privire la termenul maxim în care i se va răspunde şi i se va procesa dosarul respectiv şi i se va calcula şi efectua plata pensiei respective. Oamenilor nu li se explică de ce există aceste întârzieri, în multe situaţii sunt trataţi cu aroganţă, în sensul în care oamenii nu primesc alt răspuns decât «Dacă nu vă convine să ne daţi în judecată!», ceea ce denotă o atitudine arogantă şi implicit o lipsă de respect faţă de om”, a declarat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a acuzat că modul de lucru al funcționarilor este orientat spre proceduri şi nu pe eficienţă. Ea i-a acuzat că întârzie prelucrarea cererilor pensionarilor până în ultima zi permisă de lege. „Sunt oameni care stau trei – patru – cinci luni şi care nu primesc nu numai răspuns, dar care nu primesc efectiv pensia la care au dreptul. Sunt oameni care au dreptul la pensie de handicap şi stau fără venit, urmează iarna, au facturi, cheltuieli de întreţinere de plătit şi nu au un orizont cu privire la când se termină totuşi acest proces”, a subliniat noul ministru al Muncii.
La Botoșani, media este de 30 de zile
La Botoșani, indicatorii de performanță ai Casei Județene de Pensii (CJP) „țin” cu angajații instituției. Astfel, ponderea cazurilor noi soluționate în termen a fost de 93,16% în decembrie 2018 și de 93,06% la jumătatea acestui an, în condițiile în care ținta trasată de Casa Națională era de 75%. De asemenea, timpul mediu de soluționare a cererilor de pensionare a fost de 31,5 zile la 31 decembrie 2018 și de 29,95 zile la jumătatea acestui an. „Media pe judeţul Botoşani este între 30 şi 35 de zile. Este destul de dificil să calculezi o pensie cu o perioadă luată de pe carnetul de muncă şi cu o perioadă luată din calculator. Cele mai mari dificultăţi le avem în cazul carnetelor de muncă, unde există şi adeverinţe. În aceste cazuri trebuie văzute şi corelate între ele toate veniturile, cu baza legală dintr-o adeverinţă, cu funcţia respectivă a omului, cu toată legislaţia din trecut şi până în prezent. Perioada de după 2001 este foarte simplă, pentru că softul calculează singur venitul”, a declarat Cristina Anton, directorul CJP Botoșani.