Voucherele de vacanță, unul dintre beneficiile pe care guvernarea PSD l-a dat angajaților la stat, au scumpit cu 55% preţurile la cazare în hotelurile şi pensiunile din România, potrivit unui comunicat al portalului de rezervări Travelminit.ro.
„Tichetele de vacanţă au influenţat preţul hotelurilor în 2019, Travelminit raportând o creştere de preţ de 55% faţă de 2017 şi de 9% faţă de 2018 pentru o noapte pentru două persoane, iar pentru o familie creşterea este de 44% faţă de 2017 şi de 9% faţă de 2018”, se arată în comunicat.
Printre cele mai scumpe destinaţii din România în 2019 se regăseşte Capitala, cu un preţ de aproximativ 300 de euro pe sejur, fiind urmată de litoralul românesc şi Delta Dunării cu o medie de 287 de euro pe sejur.
De asemenea, staţiunile balneoclimaterice se află în topul celor mai scumpe destinaţii din România, cu un preţ de 240 de euro pe sejur, mediu trei nopţi. Activităţile specifice fiecărei zone au crescut preţurile sejururilor, unele pachete incluzând şi activităţi populare cum ar fi excursii cu barca în Delta Dunării sau tratamente balneo.
În topul celor mai scumpe tipuri de cazări se află apartamentele, care pot acomoda un număr mai mare de persoane, cu o medie de 227 de euro pe trei nopţi (76 euro pe noapte), pe locul doi situându-se hotelurile cu un preţ de aproximativ 204 euro pe trei nopţi (68 euro pe noapte). Pensiunile şi cabanele pot fi rezervate cu un cost de aproximativ 146 euro pe trei nopţi (76 de euro pe noapte). „Rezervările hoteliere în România clar au fost puternic influenţate de posibilitatea folosirii voucherelor de vacanţă. Nu numai că românii au rezervat într-un număr mai mare, dar optează pentru hoteluri mai bune şi servicii suplimentare”, a declarat Rigo Ferenc, CEO şi fondator Travelminit.ro.
Guvernul demis inisită cu voucherele de vacanță
Imediat ce a fost demis, Cabinetul Dăncilă a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care perioada în care bugetarii primesc vouchere de vacanţă va fi prelungită până în 2025. Potrivit proiectului, vor exista şi vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai şi octombrie – noiembrie). Salariaţii vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opţiunea nu va putea fi schimbată până la următoarea dată de 1 noiembrie.
De asemenea, proiectul spune că voucherele vor putea fi folosite numai electronic, iar formatul tipărit va dispărea.
Proiectul de lege prevede sancţiuni drastice pentru firmele care acceptă vouchere de extrasezon în afara extrasezonului.
„Vrem să încurajăm industria din turism. Vă aduc aminte că, nu numai că am dat aceste vouchere, dar TVA-ul în turism este de 5% și vrem ca turismul în România să aibă o continuitate și în afara perioadei estivale”, susține ministrul demis al Muncii, Marius Budăi.
Salariaţii care vor folosi voucherele de vacanţă pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendaţi penal) pentru una – trei luni.