În urmă cu o lună, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) dădea publicităţii un studiu care arată că 22,78% din totalul produselor verificate prezintă diferenţe în România faţă de versiunea comercializată în Vestul Europei. Printre produsele analizate de comisarii ANPC a fost şi iaurtul Danone Activia Nature. În cazul Danone, potrivit datelor făcute publice de Paul Anghel, director general al autorității, produsul din România are un conţinut de proteine de 3,5%, iar în alte ţări ajunge şi la 5%, iar conţinutul de calciu (exprimat în procent din Valoarea Nutriţională de Referinţă) este 121% în ţara noastră, în Polonia de 148%, iar în Finlanda – 168%.
Săptămâna trecută, oficialii români de la Danone au reacționat și au dat vina pe vaca românească. Potrivit acestora, diferenţele de valori nutriţionale dintre un iaurt Activia produs în România şi un iaurt Activia produs în Franţa ţine de diferenţa de calitate dintre laptele românesc şi cel franţuzesc. „Diferenţele de valori nutriţionale pot avea câteva surse foarte obiective: una dintre surse este structura valorilor nutriţionale care ţine de calitatea laptelui din România şi calitatea laptelui din Franţa şi există uşoare variaţii de valori nutriţionale inclusiv între anotimpuri. Deci, valorile nutriţionale ale laptelui în cursul verii sunt uşor diferite faţă de cele din cursul iernii”, a argumentat Oana Bejan, managerul pentru Comerţ Modern al Danone România, în cadrul Retail Arena 2019.
De asemenea, oficialul companiei incriminate de ANPC a susţinut că acele două produse Danone comparate sunt diferite. „În al doilea rând, pe tehnologii diferite, şi mă refer de exemplu la iaurtul ferm Activia produs în România şi la iaurtul brasat produs în Franţa, vorbim din punctul nostru de vedere de compararea a două produse diferite, care ţin atât de originea laptelui, cât şi de procesul de fabricaţie… Noi respingem acuzaţiile care fac referire concret la produsele noastre în contextul subiectului de dublu-standard şi, dincolo de informaţia interpretabilă care poate fi folosită în diferite contexte, la bază există cauze obiective care ţin de procesul de fabricaţie şi de valorile nutriţionale ale laptelui”, a încheiat Oana Bejan.
Diferența și la alte produse alimentare
Produsele Danone nu sunt singurele cu „probleme” de standard. Printre produsele la care s-au identificat diferenţe, Paul Anghel a menţionat printre altele Freeway, Fanta şi Milka.
Astfel, în România sucul Freeway conţine 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conţinutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.
La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%.
În cazul cubului Knorr, în România extractul din carne de pui conținut este în proporţie de 0,1% pe când în Franţa, Danemarca, Cipru carnea de pui este în proporţie de 1%.
Conţinutul de lapte din prăjitura Kinder este în ţara noastră de 21%, pe când în Danemarca, Finlanda, Franţa ajunge la 24%. De asemenea, conţinutul de proteine la aceeaşi prăjitură este în România şi în Bulgaria de 5,3%, iar în Danemarca, Finlanda, Franţa – 7%.
Și, deși un studiu efectuat anul trecut a găsit și în România diferențe față de produsele vândute pe piața occidentală, ANPC a decis să nu participe la studiul european privind dublul standard alimentar.
Fals.Vaca romaneasca nu mai este romaneasca.Cate vaci romanesti mai sant in tara?