Județul Botoșani este alături de alte 28 de județe din România pe lista neagră a Uniunii Europene.
Comisia Europeană interzice exportul cărnii de porc din 29 de judeţe şi a cerut autorităţilor măsuri pentru gestionarea focarelor de pestă porcină pentru a nu interzice în întregime comerțul cu produse din carne de porc din România. Imediat, Ministerul Agriculturii a înaintat un proiect de ordin care prevede înregistrarea porcilor din gospodăriile populaţiei şi defineşte exact exploataţiile.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a adăugat încă patru judeţe – Caraş Severin, Alba, Sibiu şi Neamţ – pe lista celor 25 de judeţe, printre care și Botoșaniul, afectate în prezent de restricţiile în privinţa comerţului. Exporturile vor putea fi reluate doar după ridicare restricţiilor.
„Botoșaniul este în zona III și deci nu avem voie să exportăm în spațiu comunitar carne de porc sau produse tradiționale din carne de porc. Restricțiile se vor ridica după ce vom închide și ultimul focar de pestă porcină africană la mistreț, adică peste doi ani”, a recunoscut Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, subliniind că restricţiile se aplică doar județelor afectate de pesta porcină africană și nu întregii țări.
În acest context, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care solicită înregistrarea porcilor pentru a avea o evidenţă a acestora. Proiectul delimitează creşterea porcilor astfel: exploataţie de creşterea suinelor de subzistenţă – exploataţie agricolă cu un efectiv de maximum cinci capete porcine, cu greutatea de minimum 30 de kilograme; exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.
Clasificarea europeană a zonele afectate de pesta porcină africană
Zona I: riscul se datorează unei anumite proximităţi faţă de populaţia de porci sălbatici infectată;
Zona a II-a: boala afectează numai populaţia de porci sălbatici
Zona a III-a: boala afectează atât exploataţiile de porcine, cât şi populaţia de porci sălbatici și situaţia este în schimbare, având o evoluţie incertă
Zona a IV-a: boala afectează atât exploataţiile de porcine, cât şi populaţia de porci sălbatici, dar situaţia epidemiologică a fost stabilizată şi boala a devenit endemică