vineri, aprilie 4, 2025
AcasăEconomicCreșterea salariului minim anunțată în campanie electorală

Creșterea salariului minim anunțată în campanie electorală

Executivul va pune astăzi în transparenţă o Hotărâre de guvern prin care salariul minim net pe economie va fi majorat cu 100 de lei. Anunțul a fost făcut ieri de ministrul demis al Muncii, Marius Budăi. „Am luat decizia aseară (n.r. – luni seară), într-o discuţie cu doamna premier şi cu domnul ministru Teodorovici ca mâine dimineaţă (n.r. – miercuri) să punem în transparenţă publică o Hotărâre de guvern prin care vom majora salariul minim pe economie cu 100 de lei pe net, aşa cum scrie în programul de guvernare”, a anunţat Budăi.

Astfel, salariul minim brut de 2.080, adică 1.263 de lei net, ar trebui să depășească 2.300 de lei pentru ca netul să se majoreze cu 100 de lei. În cazul salariului minim pentru cei cu studii superioare, care cum este 2.350 de lei brut și 1.413 lei net, majorarea la brut ar trebui să fie de aproximativ 250 de lei.

Actualul salariu minim a fost stabilit la 1 ianuarie 2019 printr-o hotărâre de guvern. Astfel, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie, pe lună, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă 12,43 lei/oră pentru cuantumul de 2.080 lei lunar şi 14,044 lei/oră pentru cuantumul de 2.350 lei lunar.

Aproape jumătate dintre angajații români lucrează pe salariu minim pe economie. Și doar puțin peste 830.000 de angajați primesc, lunar, cel puțin 2.600 lei. Astfel, La 1 octombrie 2018, doar 15,34% dintre salariaţii cu normă întreagă erau plătiţi cu salarii nete de peste 2.600 de lei, arată o statistică preliminară din analiza pieţei muncii la care lucrează Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Numărul românilor care lucrează cu normă întreagă pe un salariu de cel puțin 1.000 de euro în mână este și mai mic, aceștia fiind sub 100.000. Un sfert dintre aceștia sunt angajați ai unor instituții de stat, iar numărul lor a crescut cu 40% în ultimul an. Astfel, peste 26% dintre românii care au salarii de bază în jurul valorii de 1.000 de euro net lunar lucrează la stat.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...