Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va lansa în dezbatere publică o nouă grilă de punctaj pentru programul Start-Up Nation, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Printre modificările care vor fi aduse sunt unele care se referă la alocarea unei sume mai mari digitalizării companiilor, la scoaterea criteriului creării locurilor de muncă şi al angajării persoanelor defavorizate. Totodată, a fost subliniată ideea de continuitate a activităţii firmelor și de limitare a înstrăinării unor procente din firmă, „cu excepţia cesiunii a maximum 49% din părţile sociale unor investitori de tip «business angels»”, subliniază comunicatul de presă semnat de ministrul demis pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea
O propunere de modificare vizează și distribuirea omogenă a fondurilor din program pentru toate judeţele, pentru a se menţine ideea de „program naţional”. „Esenţa programului Start-Up Nation este dezvoltarea spiritului antreprenorial, este important ca acesta să fie un instrument pentru ca antreprenorii să-şi atingă obiectivele mai simplu, mai bine şi mai uşor. Rezultatele Start-Up Nation confirmă faptul că programul este o poveste de succes, care îşi produce efectele şi este obligatorie transparenţa şi continuitatea sa”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.
Potrivit directorului Adrian Panait din cadrul Direcției de Antreprenoriat și Programe pentru IMM a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, până la 17 septembrie, „pentru judeţul Botoşani au fost semnate 135 de acorduri de Finanţare în valoare totală de 26.879.619 lei”, aproximativ 5,7 milioane de euro, în cadrul programului Start-Up Nation 2018. Finanţările obținute de botoșăneni sunt, în medie, de 199.000 de lei (n.r. – 42.000 de euro).
Aplicanţii din judeţul Botoşani şi-au asumat prin program „crearea a 649 de locuri de muncă, un număr important reprezentând persoanele defavorizate, absolvenţii sau şomerii, respectiv 527 din rândul şomerilor, absolvenţilor sau persoanelor defavorizate”, se arată într-un răspuns formulat de reprezentanţii Direcţiei de Antreprenoriat. Trei dintre viitorii antreprenori şi-au asumat chiar crearea a 10 noi locuri de muncă.