Marius Budăi, ministrul botoșănean al Muncii, și-a prezentat bilanțul mandatului său în fruntea unuia dintre cele mai grele ministere. Acesta a pus accent pe faptul că salariul mediu brut este astăzi de 5.127 de lei şi există un număr record de contracte de muncă înregistrate în Revisal: 6.465.354 contracte de muncă aferente unui număr record de 5.609.060 salariaţi activi. Acesta a subliniat că cifra nu include funcţionarii publici şi personalul din sistemul de ordine publică şi apărare, numărul total al angajaţilor din România fiind mult mai mare, de aproximativ șapte milioane, şi depăşind, în prezent, numărul pensionarilor (4,9 milioane).
Demnitarul a atras atenţia că Guvernarea PSD lasă românilor un salariu minim brut pe economie de 2.080 lei, respectiv de 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare şi un an vechime şi 3.000 de lei pentru angajaţii din construcţii, în condiţiile în care salariul minim era 1.250 de lei, la începutul mandatului.
„Am preluat punctul de pensie la 871,7 lei şi l-am adus la 1.265 de lei. Am preluat pensia medie la 888 lei, iar astăzi este 1.324 lei. Pensia minimă era 400 de lei în decembrie 2016, iar astăzi este 704 lei. Am recalculat pensiile pentru oamenii care au lucrat în grupa I de muncă, iar aceştia au primit creşteri de peste 1.000 de lei. Este vorba despre aproximativ 80.000 de pensionari. Cu toate aceste măriri, deficitul la pensii a scăzut de la 18 miliarde de lei în 2016, la 1,2 miliarde de lei la 9 luni în 2019”, a declarat Marius Budăi conform unui comunicat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. El a amintit şi majorarea, de două ori, a prestaţiilor pentru handicap şi creștere de peste cinci ori a indemnizațiilor veteranilor de război şi a văduvelor acestora.
Cu toate acestea, Marius Budăi nu a spus nimic despre faptul că toate aceste majorări de venituri s-au făcut concomitent cu sacrificarea investițiilor publice importante, iar că banii s-au dus într-un consum care a stimulat importurile și nicidecum producția internă, astfel că economia a crescut artificial și nesustenabil.
Marius Budăi s-a mai lăudat și cu scăderea şomajului la 3,03%, dar nici în acest caz nu a vorbit de o categorie specială, cea lucrătorilor familiali neremunerați, care, de fapt, sunt cheie menținerii ratei șomajului la un nivel atât de scăzut și nici de migrația masivă din ultimele decenii care a dus la depopularea României, multe sate fiind doar o umbră a localităților înfloritoare de altădată.
Ministrul demis al Muncii le-a cerut succesorilor să aplice, în continuare, creşterile prevăzute de Legea Salarizării Unitare şi noua Lege a Pensiilor, care prevede însă majorări despre care mulți economiști susțin că nu sunt sustenabile.