Perioada în care bugetarii primesc vouchere de vacanţă va fi prelungită până în 2025, tichetele vor fi acordate exclusiv electronic, iar cei care pleacă în extrasezon în staţiuni vor primi mai mulţi bani, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică imediat după ce moțiuena de cenzură împotriva guvernului a trecut.
Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Turismului şi vine cu mai multe noutăţi pentru stimularea folosirii voucherelor şi pentru prevenirea evaziunii şi a operaţiunilor ilegale. Astfel, voucherele de vacanţă de 1.450 de lei vor fi acordate până în anul 2025, nu doar până în 2020, aşa cum se prevede în prezent. Totodată, vor exista şi vouchere de 2.080 de lei, care vor putea fi folosite numai în extrasezon (adică în perioadele aprilie – mai şi octombrie – noiembrie). Salariaţii vor putea opta pentru una dintre cele două variante, iar alegerea se va face până în 1 noiembrie, pentru anul următor. Opţiunea iniţială nu va putea fi schimbată ulterior, până la următoarea dată de 1 noiembrie.
De asemenea, proiectul spune că voucherele vor putea fi folosite numai electronic, formatul tipărit va dispărea. Digitalizarea voucherelor va avea ca efect, potrivit Ministerului Turismului, scăderea evaziunii fiscale, tranzacţiile fiind complet monitorizate şi fiscalizate.
Proiectul de lege prevede sancţiuni drastice pentru firmele care acceptă vouchere de extrasezon în afara extrasezonului. Unităţile turistice care vor accepta vouchere de vacanţă pentru extrasezon în alte perioade vor fi sancţionate cu 25 de puncte amendă. În plus, acestea vor avea o interdicţie de doi ani de la a mai accepta vouchere de vacanţă. „Vrem să încurajăm industria din turism. Vă aduc aminte că, nu numai că am dat aceste vouchere, dar TVA-ul în turism este de 5% și vrem ca turismul în România să aibă o continuitate și în afara perioadei estivale”, susține ministrul demis al Muncii, Marius Budăi.
Salariaţii care vor folosi voucherele de vacanţă pentru a cumpăra alte servicii decât cele de turism intern vor risca să ajungă la închisoare (sau să fie amendaţi penal) pentru una – trei luni.