spot_img
joi, noiembrie 21, 2024
HomeEconomicRomânii trăiesc bine în statisticile guvernanților. Mai pun și bani deoparte (video)

Românii trăiesc bine în statisticile guvernanților. Mai pun și bani deoparte (video)

Institutul Naţional de Statistică (INS), în prag de alegeri, a dat publicității niște statistici halucinante, care par rupte total de realitate și nu au menirea decât de a manipula opinia publică. Astfel, potrivit unui comunicat de la sfârșitul săptămânii trecute, veniturile totale medii lunare ale populaţiei pe o gospodărie au fost de 4.764 lei în al doilea trimestru din acest an, iar cheltuielile totale au ajuns, în medie, la 4.049 de lei lunar/gospodărie, reprezentând 85% din nivelul veniturilor totale. La nivelul fiecărei gospodării din România, venitul total mediu lunar a fost de 1.838 lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.562 lei/persoană, ceea ce înseamnă că fiecare român ar face economii lunare de aproximativ 300 de lei. Doar că în realitate lucrurile nu stau așa, românii abia putând să-și ducă traiul de la o leafă la alta.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Potrivit datelor statistice, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,8%). Asta, deși potrivit datelor BNR, creditele imobiliare au de departe cea mai mare parte din structura împrumuturilor acordate de bănci, peste 55%. De asemenea, în structura cheltuielilor nu s-a ținut cont nici de celelalte rate pe care româmii le plătesc lunar la bănci.

Eu nu am văzut acest comunicat. Eu am calculele pe care le-am prezentat public vis-a-vis de puterea de cumpărare, atunci când facem raport între creșterea puterii de cumpărare și creșterea indicelui prețului de consum (n.r. – rata de inflației), ca să poți să determeni creșterea reală a puterii de cumpărare. Asta pot să vă spun, este în jur de 18,8%-19%”, a declarat Marius Budă, ministrul Munciii.

 

Coș minim stabilit la 2.600 de lei

Nu este prima dată când o instituție guvernamentală lansează date controversate despre nivelul de trai al românilor. La începutul anului, Comisia de Insolvenţă la Nivel Central, din care fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, a publicat în Monitorul Oficial o Decizie privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil. Astfel, pentru o persoană care locuieşte în mediul urban, valoarea coşului minim este, potrivit deciziei publicate, de 797 lei pentru fiecare adult, 587 lei pentru fiecare copil cu vârsta de peste 14 ani, şi 419 lei pentru fiecare copil cu vârsta de până la 14 ani. Pentru cei din mediul rural, suma este de 644 lei/adult, 473 lei/copil de peste 14 ani şi 339 lei/copil sub 14 ani.

Coşul minim lunar de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii din mediul urban, stabilit de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, este de 2.600 lei. Acesta consideră că din aceşti bani, familia poate chiar economisi, respectiv 236 lei/lună. Cei mai mulţi bani ar merge pe mâncare, respectiv 1.069 lei. După apariția acestei informații în presă, ministrul Muncii, Marius Budăi, a susţinut că nu este vorba de un coş minim, ci de un „un prag valoric sub care omul să nu poată fi executat, fie de bănci, fie de alţi executori”.

În urmă cu un an, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii împreună cu Fundaţia „Friedrich Ebert Stifung” au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent în România. Potrivit acestuia, valoarea coşului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-2.8 ° C
-1.2 °
-2.8 °
75 %
2.2kmh
5 %
joi
-3 °
vin
4 °
sâm
1 °
Dum
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...