vineri, aprilie 4, 2025
AcasăEconomicSe modifică modul de calcul al dobânzii care ne influențează ratele

Se modifică modul de calcul al dobânzii care ne influențează ratele

Banca Națională a României (BNR) modifică regulile de stabilire a indicilor ROBOR și ROBID, care sunt folosiți la stabilirea majorității dobânzilor creditelor românilor.

Ecartul maxim permis între indicii ROBOR și ROBID va fi de 0,3 puncte procentuale pentru depozitele de până la o lună (ON, TN, 1W și 1M), de 0,35 puncte procentuale pentru depozitele la trei luni și de 0,4 puncte procentuale pentru cele la șase și 12 luni. Anterior, ecartul maxim permis era de 0,5% pentru depozitele de până la trei luni inclusiv și de 0,75% pentru cele de la șase la 12 luni. Această mișcare ar trebui, teoretic, să comprime diferențele dintre ROBID și ROBOR cu câteva puncte de bază, însă piața a mers deja în această direcție pe toate scadențele anunțate, cu excepția unor perioade de volatilitate, remarcă profit.ro.

De asemenea, crește și limita pentru care cotațiile sunt obligatorii – adică sumele pe care părțile sunt obligate să le onoreze la nivelul dobânzii cotate. Pentru depozitele O/N, T/N, 1W și 1M, limita crește la cel mult 20 de milioane de lei, de la cinci milioane anterior, pentru depozitele la trei luni limita crește de la cinci milioane de lei la 10 milioane de lei. Pentru depozitele 6M și 12M, limita crește de la două milioane de lei la cinci milioane de lei. Totodată, cotațiile la nouă luni vor fi eliminate – acestea nu sunt utilizate ca referințe în contracte.

Noile modificări intră în vigoare începând cu 11 noiembrie.

Scandalul ROBOR

Piața monetară interbancară a intrat pe agenda politică după ce băncile au fost acuzate de coaliția PSD-ALDE că au manipulat ratele pentru a majora ratele de credit ale românilor. Senatorul ALDE Daniel Zamfir a inițiat chiar o anchetă în Comisia economică în care a desecretizat un raport al Consiliului Concurenței privind un episod din toamna lui 2008, când dobânzile au explodat, ca urmare a lipsei de lichiditate din piață.

Concurența nu a găsit atunci vreun cartel între bănci, deși avusese suspiciunea că mesajele schimbate între dealerii băncilor ar fi urmărit o creștere a ROBOR, deci implicit o creștere a ratelor clienților cu contracte cu dobândă variabilă. De altfel, și ancheta lui Zamfir s-a terminat în coadă de pește, cu concluzii contradictorii în raportul final privind episodul din 2008 și investigația subsecventă a Concurenței.

De ce este important indicele ROBOR

Indicele ROBOR, în special pentru scadențele trei și șase luni, este utilizat de către bănci în contractele de credit, fiind obligatoriu pentru contractele încheiate cu populația în perioada 2010 – mai 2019, când a fost înlocuit, pentru creditele noi, cu IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor. În timp ce ROBOR reprezintă cotațiile pentru depozitele plasate oferite de un panel de 10 bănci într-o procedură de fixing derulată în fiecare zi bancară la ora 11:00, IRCC reprezintă media ponderată a tuturor tranzacțiilor zilnice din piața interbancară, care se calculează apoi ca medie aritmetică trimestrială.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...