„Este o presiune foarte mare pe buget, dar trebuie să le dăm bani primarilor pentru că urmează alegerile”, spunea la ultima şedinţă a conducerii PSD, premierul Viorica Dăncilă. Aceasta este strategia partidului de guvernământ de a atrage voturi la viitoarele alegeri locale şi parlamentare, cele care au cea mai mare miză pentru partid.
Din această filosofie fac parte şi două măsuri puse în discuţie de Ministerul Agriculturii. După ce a stârnit doar apele şi hohote de râs din modul în care a abordat problema cormoranilor, una care afectează destul de grav pescarii români, Petre Daea a venit cu două idei măreţe care vizează domeniul piscicol.
Prima: pescarii ar putea primi subvenţii de la stat la nivelul salariului minim pe economie pentru trei luni pe an, sumele alocate fiind estimate la 5,5 milioane de euro/an. „Minim trei luni pe an (25% din an) pescarii nu au nici o sursă de venituri. Ca urmare, pentru stabilizarea forţei de muncă în zonele defavorizate economic, cum este şi Delta Dunării, şi mai ales pentru încurajarea tinerilor să desfăşoare activităţi de pescuit comercial, măsura acordării de subvenţii pentru pescarii comerciali la nivelul salariului minim pe economie pentru trei luni pe an, din care două luni sunt corespunzătoare perioadei de prohibiţie, respectiv o lună pentru ianuarie, este necesară şi oportună”, se arată în proiect.
Şi nu e singura măsură de acest fel. În cadrul acelaşi pachet de măsuri dedicat sectorul pescăresc, se prevede promovarea unui program intitulat „Tânărul pescar” care constă în sprijinul pescarilor cu vârsta până la 40 ani. „Instituirea unui program «Tânărul pescar» are rolul de de a sprijini tinerii pentru: achiziţionarea unei ambarcaţiuni noi, achiziţionarea unui motor nou cu eficienţă ridicată şi nepoluator/poluare redusă; achiziţionarea de unelte de pescuit selective; formare şi atestare profesională. Prin acest program se asigură atragerea tinerilor către activităţile de pescuit comercial şi realizarea de valoare adăugată la peştele capturat, plus valoare care rămâne în zona pescărească şi întregeşte veniturile pescarilor”, se menţionează în document.
Şi pentru programul „Tânărul pescar” Ministerul Agriculturii pune la bătaie o sumă similară de 5,5 milioane de euro pe an.
Judeţul Botoşani, alături de Iaşi fac parte dintr-una din cele mai importante zone piscicole ale ţării. Potrivit lui Gheorghe Nistor, administratorul Piscicola, cele două judeţe dau „aproape 20% din producţia piscicolă a ţării”. „Încă producem peşte la Botoşani, dar piscicultura nu are cum să fie un vector de dezvoltare al judeţului, pentru că noi suntem opt ferme, iar preţurile la peşte sunt foarte mici”, declara, la începutul anului, Gheorghe Nistor, care spera ca sectorul să intre în atenţia guvernanţilor.