Banca Naţională a României (BNR) va publica pe data de 2 mai, ora 11:00, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. „Metodologia de calcul şi politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea şi publicarea indicelui zilnic şi a indicelui de referinţă trimestrial (denumit indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementaţi de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză”, se menţionează într-un comunicat al BNR.
Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Aceşti indici se publică pe website-ul BNR în secţiunea Info financiar. După această dată, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Conform Ordonanţei, „pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României… Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”.
Noul indice se va aplica doar creditelor noi acordate populaţiei, pentru împrumuturile aflate în derulare, românii pot depune, dacă doresc, cereri de refinanţare. Doar că mulţi dintre românii care au credite în lei nu vor putea apela la refinanţare pentru a trece la noua variantă de calcul al dobânzilor la credite, rămânând la cea a ROBOR-ului. Printre aceştia se numără cei care au luat împrumuturi prin programul „Prima Casă”, deoarece legislaţie nu permite refinanţarea creditului, dar şi cei care au plătit mai mult de jumătate din credite. Pentru aceştia, refinanţările nu sunt rentabile.
O altă categorie care nu va apela la refinanţare este cea a românilor cu credite ipotecare. În cazul acestora costurile refinanţării s-ar amortiza în aproximativ cinci ani, deci, efortul nu merită.