Ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, a anunţat că Programul „Rabla 2019” va demara până pe 5 aprilie, iar Guvernul şi-a propus să aloce, la fel ca şi anul trecut, fonduri pentru un număr de până la 50.000 de vouchere. „La fel ca şi anul trecut, noi suntem deja pregătiţi de lansare. Şi, la cum arată calendarul astăzi, ne angajăm sa demarăm Programul ォRablaサ până pe 5 aprilie”, a spus Gavrilescu la Forumul Industriei Auto 2019 de la Craiova.
Potrivit ministrului Mediului, prin Programul „Rabla” s-au casat aproximativ 700.000 de autovehicule vechi, care au fost înlocuite cu peste 550.000 de modele nepoluante.
Autoturismele care pot fi casate sunt cele de peste opt ani vechime, iar proprietarul nu trebuie să aibă datorii la bugetul local. În primul rând, doritorii trebuie să aibă domiciliul în România. Apoi, nu trebuie să aibă datorii la stat şi, foarte important, maşina care este dată la casat trebuie să aibă cel puţin opt ani şi ITP (inspecţie tehnică periodică) valabilă. Deci autovehiculul trebuie să fie perfect funcţional, nemaifiind admise rablele care zac de ani de zile prin parcări.
În primul rând, doritorii se vor înscrie la un dealer autorizat. Apoi, vor duce maşina veche la REMAT, o vor radia din circulaţie după care vor putea intra în posesia noii maşini. Statul virează banii direct dealerului. Şi în acest an prima pentru casarea unei maşini vechi se menţine la valoarea de 6.500 de lei. Suplimentar, cei interesaţi pot obţine un ecobonus de 1.000 de lei şi/sau de un ecobonus de 1.700 de lei, în funcţie de caracteristicile maşinii pe care intenţionează s-o cumpere. Deci, se poate ajunge până la 9.200 de lei dacă maşina care va fi achiziţionată are motorul hibrid şi poluează mai puţin decât unul clasic.
Maşinile ce urmează să fie cumpărate vor trebui să genereze cel mult 120 g CO2/km, spre deosebire de limita de anul trecut, care a fost de 130 g CO2/km.