În contextul în care România se confruntă cu o acută lipsă de forţă de muncă, prin intermediul Ministerului Muncii se derulează un program european prin care tinerii sunt îndemnaţi să plece la muncă în străinătate. Este vorba „Your first EURES job”, un proiect european de mobilitate cu scopul de a pune în legătură angajatorii care întâmpină dificultăţi în ocuparea unor posturi cu candidaţi calificaţi din întreaga Europă. Proiectul este destinat persoanelor cu vârsta între 18-35 ani, aflate în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor din ţările UE, Norvegia şi Islanda. Durata c „«Your first EURES job» este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene îi ajută pe tinerii cetăţeni ai UE să-şi găsească un loc de muncă, un stagiu sau un post de ucenic în altă ţară din UE, în Norvegia sau în Islanda şi care acordă sprijin angajatorilor pentru găsirea de forţă de muncă calificată. Ofertele trebuie să aibă durata de cel puţin şase luni (pentru locuri de muncă şi ucenicii) sau de trei luni (pentru stagii)”, se arată în ghidul EURES.
În acest program pot fi înscrişi candidaţi cu diferite niveluri de studii şi/sau experienţă de muncă. Mai mult, tinerii care caută un loc de muncă pot aplica pentru suport financiar pentru susţinerea
interviului de angajare într-o altă ţară UE, Norvegia sau Islanda dacă sunt invitaţi de către un
angajator. Finanţarea reprezintă o contribuţie la costurile de călătorie şi de cazare, în funcţie de distanţă şi variază între 100 şi 350 de euro, la care se adaugă şi o sumă forfetară pentru a acoperi mesele, transportul local, telecomunicaţiile şi toate celelalte resurse. Cu toate acestea, în cazul în care costurile reale pentru deplasare sunt substanţial mai mici decât suma forfetară, atunci finanţarea poate fi redusă în mod corespunzător.
Angajatorii botoşăneni care se confruntă cu probleme privind forţa de muncă se arată revoltaţi de această situaţie. „Nu ştiam de existenţa acestui program. Noi nu găsim forţă de muncă şi ajungem să aducem filipinezi sau mai ştiu eu ce alţi străini şi îi încurajăm pe tineri să plece din ţară? O fi el program european, dar parcă şi statul ar trebui să se implice mai mult în rezolvarea crizei de pe piaţa forţei de muncă. Vorba aceea «mai aproape mi-e maieul decât cămaşa»”, a declarat un angajator botoşănean sub protecţia anonimatului.