Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a scăzut în prima zi de tranzacţionare bancară cu 0,03 puncte procentuale, la 2,99% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Este cea mai mică valoare din ultimele şase luni a Robor la trei luni, în condiţiile în care la data de 21 iunie 2018 acest indice era de 2,95%.
Conform datelor BNR, la 31 decembrie 2018, Robor la trei luni se situa la 3,02%.
Reducerea ratei Robor la trei luni faţă de acum trei luni, momentul de referinţă luat de bănci la stabilirea dobânzilor, este de 0,15%, pentru creditele care se raportează la ultima zi a trimestrului care se încheie, şi 0,18%, la cele care se raportează la prima zi a trimestrului care abia începe. Scăderea, în cazul creditelor în lei cu dobândă variabilă, este nesemnificativă, de doar câţiva lei pentru o rată de 1.000 de lei.
Faţă de acum un an, nivelul Robor la trei luni este de aproximativ un procent. Pe 29 decembrie 2017 şi 3 ianuarie 2018 dobânda Robor 3M era de 2,05%. Deci, pe parcursul anului 2018, costurile unui credit de 150.000 de lei, cu dobândă variabilă, a cărui rata era de 1.000 de lei, au crescut cu până la 50-60 de lei.
În ceea ce priveşte indicele la şase luni, utilizat în general la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, acesta s-a menţinut la 3,30% pe an, valoare înregistrată în ultima zi a anului 2018.
Robor la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a consemnat o scădere de 0,02 puncte procentuale, până la 3,40% pe an, iar indicele Robor la 12 luni a coborât uşor cu 0,01 puncte procentuale, la 3,50% pe an.
„Taxă de lăcomie” în funcţie Robor
Creşterea accelerată a dobânzilor Robor din ultimul an şi jumătate, cu peste 2,5%, a fost justificarea guvernanţilor de a impune, de la 1 ianuarie, „taxa pe lăcomie”. Media Robor la trei luni, în trimestru al patrulea al anului trecut a fost de 3,17%, iar cea la şase luni de 3,42%. Astfel, „taxa pe lăcomie” pe care băncile vor trebui să o plătească va fi de 0,3% din activul net. Sumele, imense pentru sistemul bancar, mai mult ca sigur vor fi transferate către clienţi, prin creşterea comisioanelor sau a marjei fixe a dobânzilor.
De altfel, situaţia a fost recunoscută şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că vor urma noi măsuri împotriva lor. „Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a Robor. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri… Ce e foarte interesant şi o să cerem Consiliului Concurenţei să facă o astfel de analiză cu noi să vedem pe zile, pe perioade cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe la nivelul Robor în piaţă”, declara, la finalul anului trecut, Eugen Teodorovici.