De la începutul anului şi până la jumătatea lunii decembrie, întreprinzătorii au fost obligaţi să cunoască şi să pună în aplicare modificări / completări importante şi foarte numeroase, pentru 236 de articole din Codul fiscal, menţionează Consiliul pentru IMM-uri (CNIPMMR) într-un comunicat de presă.
Per total, în primele 11 luni şi jumătate din 2018, cadrul legislativ a fost major modificat, fiind adoptate 862 de acte normative cu aplicabilitate generală (309 legi, 18 Ordonanţe ale Guvernului, 107 Ordonanţe de Urgenţă, 428 de Hotărâri de Guvern), fără luarea în calcul a ordinelor emise de ministere/agenţii şi a altor reglementări. Peste 45% din legile şi ordonanţele adoptate au afectat direct şi semnificativ întreprinderile, inclusiv IMM-urile. „Cu acest volum imens de acte normative adoptate în 11,5 luni ale anului 2018, este previzibil că România va continuă să se situeze şi anul acesta pe nedoritul prim loc în topul regional al modificărilor legislative (din Europa Centrală şi de Est), în timp ce în ţările vecine tendinţa este de simplificare şi asigurare a unui cadrul legislativ stabil şi predictibil, condiţie esenţială pentru investitori”, subliniază reprezentanţii Consiliului.
Reprezentanţii Consiliului spun că modificările legislaţiei fiscale au generat efecte multiple negative asupra IMM-urilor, cum ar fi: creşterea fiscalităţii, creşterea birocraţiei pentru toţi contribuabilii şi toţi angajatorii, concedieri individuale sau colective şi probleme de asigurare a competitivității și derulării contractelor la export, etc.
Efectele modificărilor legislative
În primele zece luni din an s-au înfiinţat cu 177 mai puţine societăţi cu capital străin comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Totodată, numărul total de înmatriculări în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 octombrie 2018 a scăzut cu 8.457 de înmatriculări, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, numărul suspendărilor, dizolvărilor, insolvenţelor, inclusiv în rândul societăţilor cu participare străină la capital a fost mai mare în 2018 faţă de 2017 (la zece luni). Numărul suspendărilor a crescut cu 13,32%, cel al dizolvărilor cu 20,71% şi cel al insolvenţelor cu 28,07%.