Comisioanele administratorilor pensiilor private obligatorii vor fi diminuate, iar contributorii la Pilonul II vor avea posibilitatea retragerii anticipate, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată, potrivit unor măsuri pregătite de Guvern şi anunţate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Aceste schimbări vin după ce, o perioadă lungă, au fost vehiculate în piaţă informaţii privind intenţia Guvernului de a modifica semnificativ sistemul prin diminuarea sau chiar oprirea transferurilor la Pilonul II. Totodată, a circulat şi informaţia privind chiar naţionalizarea fondurilor Pilon II de către stat.
Înrolarea în sistemul Pilon II, aceasta va rămâne, în continuare, obligatorie, ca şi în prezent, în schimb, contributorul va putea ieşi din sistem după cinci ani. Astfel, comisionul de contribuţie, care este plafonat prin lege la 2,5%, va fi limitat la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contribuţie plătită de clienţi. De exemplu, dacă sunt viraţi 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reţine 2,5 lei. Doar diferenţa de 97,5 lei va fi investită în unităţi de fond. Comisionul de administrare, de 0,6% pe an (0,5% pe lună), va fi modificat pentru a fi acordat în funcţie de performanţa unui anumit fond.
Modificările pregătite de Guvern prevăd şi posibilitate administratorilor fondurilor Pilonului II de a investi în parteneriate de tip public-privat.