Ministerul Muncii a rămas fără bani pentru plata pensiilor în luna decembrie şi a cerut Guvernului să suplimenteze fondurile alocate instituţiei. Astfel, Executivul a decis, ieri, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale cu suma totală de 43.236.000 lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului pentru anul 2018. Banii vor fi folosiţi pentru plata pensiilor, ajutoarelor de bătrâneţe, precum şi pentru achitarea comisionului poştal aferent drepturilor de asigurări şi asistenţă socială. „În ultima şedinţă de Guvern am prevăzut această situaţie, deoarece nu aveam gata situaţia calculelor pentru decembrie, şi am solicitat Guvernului atunci posibilitatea ca într-o şedinţă ulterioară de Guvern, în măsura necesităţilor, să avem împuternicire şi aprobare să putem, din fondul de rezervă al Guvernului, să solicităm aceşti bani. Este o situaţie normală pentru sfârşit de an, deoarece, în dinamica activităţilor caselor judeţene de pensii, se schimbă foarte mult recalculările pensiilor. Nu putem estima de la început exact câţi oameni vor opta pentru ce tip de pensie. S-au înregistrat cheltuieli mai mari decât cele estimate iniţial din cauza faptului că au fost introduse în plată dosare noi de pensionare în număr mai mare decât s-a anticipat, dar şi din cauza creşterii cu 10% a cheltuielilor pentru transmiterea şi achitarea drepturilor finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat la domiciliul beneficiarilor, ca urmare a majorării la 1,1% a comisionului poştal”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.
La rectificarea bugetară de luna trecută, Ministerul Muncii a primit, suplimentar, 787 de milioane de lei. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că banii sunt pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
Potrivit noii Legi a pensiilor, aflată în acest moment în Parlament pentru a fi adoptată, punctul de pensie va creşte anul viitor la 1.265 de lei. Deşi măsură va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, guvernaţii dau asigurări că există bani pentru aceste majorări.
Deci anul asta nu sunt bani si s-a cerut de la fondul de rezerva, iar la anul cu tot cu majorarea pensiilor ( sa nu mai pomenim si de salarii, etc) avem asigurari ca sunt bani.
Ori imi scapa mie ceva ori nu