Guvernul a adoptat, ieri, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care ar urma să aibă o capitalizare de circa nouă miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat recent că ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va fi adoptată în şedinţa de Guvern, urmând ca până la sfârşitul anului să fie adoptate restul actelor normative necesare. Funcţionarea efectivă a fondului suveran va începe în 2019.
„Iniţial, vom crea cadrul legislativ în care să putem crea astfel de fonduri… Ulterior, vom anunţa şi companiile care vor intra în acest Fond. Acest fonduri au rol în finanţarea inclusiv a start-up-urilor, a investiţiilor în industrie…, în crearea de locuri de muncă, în dezvoltarea capitalului uman şi a pieţei de capital”, a anunţat ministrul Teodorovici.
Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.
Teodorovici a anunţat, totodată, că a fost introdus în legislaţie ceea ce a fost stabilit în discuţiile cu Eurostat. „A fost o serie de analize cu cei de la Eurostat. Am inclus tot ce am discutat cu dânşii. Vreau să văd cum decurg lucrurile până la finalul anului”, a spus ministrul.
Eurostat a cerut ca FSDI să fie înfiinţat ca societate cu activitate de intermediere financiară, care să respecte legislaţia Uniunii Europene.