Consiliul Fiscal avertizează: datoria publică se apropie de pragul de risc al recesiunii, investiţiile făcute de stat s-au întors la nivelul de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, deşi acum avem avantajul fondurilor europene, iar statul cheltuieşte prea mult cu salariile.
Mai exact, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, atrage atenţia ca datoria publică a României, care creşte alarmant, poate deveni oricând un factor negativ pentru creşterea economică. Prăbuşirea, recesiunea poate veni oricând peste noi. Potrivit datelor oficiale, în primele nouă luni ale acestui an, datoria externă totală a crescut cu 634 milioane euro.
La capitolul cheltuieli bugetare, creşterea salariilor trebuie să ţină cont de adevăratul potenţial al economiei, mai spun analiştii.
În perioada ianuarie-septembrie, cheltuielile cu personalul au fost de aproape 64 de miliarde de lei, în creştere cu peste 25% faţă de anul trecut.
O altă problemă sunt investiţiile publice. Economiştii susţin că ele sunt, atenţie, la nivelul la care erau înainte de aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Să ne uităm la cifre: estimările arată că anul acesta nivelul investiţiilor publice ajunge la 2,8% din Produsul Intern Brut. O pondere la fel de scăzută am mai avut în anii 2004-2005.
Preşedintele Consiliului Fiscal mai afirmă că dacă autorităţile de la Bucureşti ar colecta în acelaşi ritm banii din taxa pe valoare adăugată ca vecinii bulgari, am putea face în sfârşit autostrada Comarnic-Braşov.
În 2016, de pildă, rata TVA necolectată la buget era în Bulgaria de 13,5%, iar în România de 35,8 procente.
Sunt criticate şi pensiile speciale. Sunt prea multe şi adâncesc deficitul, cred economiştii. Anul trecut, aveam 150.000 de pensii speciale în plată.
„Pentru ţările dezvoltate, studiile arată undeva în jur de 85-90% din PIB prag peste care datoria publică are impact negativ asupra creşterii economice. Pentru ţările emergente, acest prag este mult mai jos, unii autori arată 35-40%, alţii 30-60%. Pentru România, BNR are o estimare de 40-45%, ca fiind un prag peste care probabilitatea de recesiune creşte foarte tare. Suntem din păcate foarte aproape de acest prag… Din ce în ce mai multe pensii speciale, ceea ce nu e deloc normal şi echitabil. Suntem practic cu investiţiile publice la nivelul la care eram înainte de aderarea la UE, ca şi cum nu am avea fonduri europene alocate”, a conchis Ionuţ Dumitru.