Majorarea salariilor din sectorul public şi modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui reevaluate prin prisma implicaţiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilităţii fiscale şi creşterii economice pe termen lung, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI), remis, ieri.
O echipă a FMI condusă de Jaewoo Lee a vizitat Bucureştiul în perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evoluţiile recente în plan macroeconomic şi în planul politicilor. „Activitatea economică din România se menţine puternică, şomajul înregistrând minime istorice. Îngrijorările legate de supraîncalzire s-au mai temperat, data fiind recenta încetinire a ritmului de activitate, presiunile inflaţioniste din acest an părând a fi atins deja nivelul maxim. Banca Naţională a României a întărit politica monetară şi managementul lichidităţii, contribuind astfel la menţinerea sub control a presiunilor inflaţioniste. În continuare, ar trebui menţinută înclinaţia de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipaţiile inflaţioniste şi a limita riscurile externe”, a declarat Jaewoo Lee, la finalul misiunii, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, o consolidare fiscală ar crea spaţiu de manevra pentru politica fiscală, reducând astfel vulnerabilitatea economiei faţă de şocurile interne şi externe.
În pofida mai multor ani de creştere economică puternică, deficitul bugetar a avut evoluţie ascendentă, nu una descendentă, aşa cum ar trebui să se întâmple în perioadele bune, iar atingerea ţintei pentru 2018 încă prezintă riscuri în absenţa unor măsuri suplimentare.