Comisarul european Corina Creţu exprimă disponibilitatea sa şi a DG Regio de a finanţa din fonduri UE studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei Autostrăzii „Unirii” (Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni), subliniind că pentru aceasta este necesară o solicitare din partea autorităţilor române. „Reiterez disponibilitatea mea şi a serviciilor DG Regio de a finanţa prin fonduri europene studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni. Aceasta poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile structurale şi de investiţii europene, având în vedere faptul că face parte din reţeaua TEN-T de bază, fiind inclusă totodată şi în Master Planul General de Transport”, afirmă Corina Creţu. Ea precizează că rămâne la latitudinea autorităţilor române dacă doresc să facă o solicitare în acest sens Comisiei Europene.
Legea privind realizarea Autostrăzii „Unirii” a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE. „Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020”, se arată în lege. Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.
Corina Creţu a transmis mai multe mesaje critice la adresa autorităţilor din România. Comisarul european a spus de mai multe ori că este nemulţumită de ritmul lent în care se derulează proiectele, că se fac „eforturi supraomeneşti” pentru a se evita dezangajările de fonduri şi că nu mai acceptă insultele din partea Guvernului Dăncilă.
De asemenea, o altă discuţie în contradictoriu privind realizarea spitalelor regionale a avut loc cu Darius Vâlcov. Acesta a criticat ideea de construire prin fonduri UE, spunând că România ar trebui să opteze pentru parteneriat public-privat.