vineri, aprilie 4, 2025
AcasăEconomicBuget alimentat din salariul minim

Buget alimentat din salariul minim

Guvernul nu mai are bani şi face transferul responsabilităţii şi al costurilor pe umerii mediului privat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi cel al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, au anunţat în weekend că guvernul va majora de la 1 noiembrie salariul minim. Acesta va fi diferenţiat în funcţie de studii sau vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajaţii cu studii superioare sau pentru angajaţii cu 15 ani vechime

În România sunt peste 1,7 milioane de salariaţi care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare, arată datele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), citate de HotNews.

Astfel, de la 1 noiembrie, România va avea trei salarii minime. Practic este unul standard, existent şi acum, care va creşte la 2.080 de lei şi încă două în funcţie de vechime şi studii, care vor fi de 2.350 lei fiecare. Mediul de afaceri le consideră nişte costuri în plus, iar statul se gândeşte la veniturile suplimentare.

Un calcul simplu ne arată că statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, dacă noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Având în vedere că statul trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar de circa 28,3 miliarde lei (3% din PIB), la noua estimare a PIB-ului, acesta va scădea cu jumătate de miliard.  Dacă estimările ar arăta un deficit de fix 3%, pentru acest an, atunci această măsură va duce la o diminuare spre 2,95%.

Dacă o covrigărie are, să spunem, cinci angajaţi pe care îi plăteşte cu salariul minim pe economie astăzi, peste o săptămână şi jumătate fondul de salarii pentru ei va creşte cu 9,5%, dacă sunt fără studii şi cu vechime sub 15 ani. În schimb, dacă cei cinci au peste 15 ani vechime sau studii superioare, fondul de salarii urcă cu 23,6%. În aceste condiţii, există posibilitatea ca preţul covrigului să crească.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, crede că veniturile în plus la buget reprezintă raţiunea pentru creşterea salariului minim mai devreme.

La rândul său, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) spune că nicăieri în lume nu se anunţă o astfel de măsură cu două săptămâni de a fi implementată. „E o chestiune revoltătoare să stabileşti salariul minim pentru peste două săptămâni. Suntem spre sfârşitul anului, iar companiile mici şi mijlocii şi cele mari şi-au făcut un anumit calcul şi buget până la sfârşitul anului. Nicăieri în lume nu există acest tip de abordare să te anunţe de azi că în două săptămâni se măreşte salariul minim. Ți-ai făcut un calcul de rentabilitate, un calcul de buget resurse umane, impactul pe care îl are în preţurile tale, de cost, în costurile pentru produsul tău”, a declarat Jianu.  El de părere că salariul minim diferenţiat ar trebui să fie stabilit de patronate-sindicate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...