Banca Naţională a României (BNR) modifică gradul de îndatorare pe care îl pot avea persoanele fizice atunci când accesează un credit în valută sau în lei. Noile măsuri se vor aplica de la începutul anului 2019.
Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis ieri că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută.
Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare este majorată cu cinci puncte procentuale pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe ce urmează a fi ocupată de debitor. Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.
Măsuri similare de ordin prudenţial au fost adoptate deja în alte ţări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.
„Conform noii metodologii de calcul, nivelul creditului şi al ratelor aferente va putea fi stabilit uşor de orice solicitant”, transmite BNR.
Banca Naţională precizează, într-un comunicat, că măsura adoptată are ca scop „protejarea populaţiei cu venituri medii şi cu venituri sub valorile medii în sensul îmbunătăţirii capacităţii de plată, pentru o creditare sănătoasă”.
Într-un exemplu de calcul oferit de BNR, pentru o persoană cu venitul net de 3.000 lei, rata maximă pe care o poate plăti acum este de 1.413 lei, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 să fie de maximum 1.200 de lei. Dacă vorbim de o gospodărie formată din doi adulţi şi doi copii, cu venituri totale de 5.000 lei net lunar, de la începutul anului următor rata maximă va putea fi de 2.000 lei.