Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a susţinut ieri o conferinţă de presă în care a făcut un bilanţ al mandatului său. Iniţial, Daea nu a vrut să spună nimic despre pesta porcină, dar la insistenţele presei a trebuit să prezinte unele date legate de această catastrofă a zootehniei româneşti.
Ministrul a declarant că „nici un cetăţean nu va rămâne fără despăgubiri” pentru pagubele produse de pesta porcină, dar că există probleme legare de rectificarea bugetară care duc la amânarea plăţilor. „Avem 1.603 dosare depuse cu o valoare de 5,2 milioane de lei, care au fost întocmite şi solicitate la plată. Au fost plătite 83 de dosare, în valoare de 218.130 lei. Se aşteaptă rectificarea pentru a da poziţie bugetară, pentru alocarea sumelor… În momentul în care se face rectificarea bugetară este doar o chestiune de zile, pleacă banii şi ajung la cetăţeni în timp de maximum o săptămână”, a promis ministrul Agriculturii.
Despăgubirile se pot acorda doar dacă există buletin de analiză care să ateste că porcul/porcii păgubitului au avut pestă porcină. Până în acest moment nimeni nu a văzut vreun buletin de analiză.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat că niciun cetăţean afectat de pierderea animalelor nu va rămâne fără despăgubiri. „Despăgubirea se dă de la bugetul statului şi apoi se cere mecanismul prevăzut de regulamentul 652 al Comisiei Europene, care spune că aceste despăgubiri, banii respectivi, pe documentele pe care le prezintă ANSVSA, vor veni de la UE. Eu răspund doar pe ce am atribuţii legale, am comunicat Comisiei, am făcut intervenţii în plen şi situaţia în care se afla ţara şi am cerut sprijin Comisiei, pentru că este vorba despre apărarea graniţei, nu numai a României, ci şi a UE. Această molimă nu-i la noi prima dată, a fost şi este încă în multe ţări, unde s-a procedat la fel, iar Comisia Europeană a intervenit cu sprijin”, a explicat ministrul Daea.
Până luni seara, fuseseră ucişi 121.012 porci suspectaţi că ar fi fost infestaţi cu acest virus. Pe teritoriul României era de 725, acestea fiind active în zece judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi. Judeţele afectate sunt: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. În judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale.