Cabinetul Cioloş reglementează printr-o ordonanţă de urgenţă piaţa creditelor ipotecare, unde abuzurile băncilor îi afectau grav pe clienţi.
Românii care vor încheia de acum înainte contracte de credit vor putea să-şi convertească oricând împrumutul într-o altă monedă, iar bancherii vor fi obligaţi să-i ajute pe cei rămaşi în urmă cu plata ratelor, executarea silită fiind o soluţie extremă, potrivit unei ordonanţei de urgenţă adoptată de Cabinetul Cioloş.
Astfel, bancherii vor fi obligaţi să-şi informeze foarte bine clienţii cărora le dau credite ipotecare, cu cel puţin 15 zile înainte de semnarea contractului. De la bancă solicitantul de credit va ieşi cu o fişă de informaţii standardizate – practic, sunt cinci foi în care sunt precizate toate detaliile creditului. Banca va trebui să spună clar în aceste documente care este valoarea împrumutului, durata contractului, tipul de dobândă aplicat, suma totală de rambursat şi, foarte important, care sunt toate costurile aplicate.
Bancherii nu vor mai putea să-şi execute silit datornicii ca până acum. Vor trebui mai întâi să facă dovada că le-au oferit soluţii de reducere a ratelor, prin rescadenţări, reeşalonări sau acordarea unor reduceri. Dacă se ajunge, totuşi, la executarea silită, banca nu mai poate încasa dobânzi.
„Un consumator are dreptul să vândă direct bunul ipotecar, are dreptul în orice moment să ramburseze anticipat creditul fără costuri, creditorilor le este interzis să crească valoarea comisioanelor sau să adauge noi costuri”, a declarat Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Sunt impuse reguli şi pentru firmele de recuperări, care nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici. Nu vor mai putea nici să-i caute la serviciu, să le lase în uşă avertismente ori să-i sune după ora 20:00.
Mai mult, potrivit ordonanţei, clientul va avea dreptul să-şi convertească împrumutul, oricând pe parcursul derulării acestuia, în altă monedă decât cea în care a luat creditul, la valoarea cursului de schimb a BNR din ziua solicitării.
Toate aceste prevederi se aplică doar celor care vor lua credite după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei, nu şi celor care s-au împrumutat deja.
Actualii datornici cer şi ei o mai mare protecţie împotriva băncilor. „Este foarte important să existe acest triunghi legislativ, pe de o parte – legea dării în plată, pe de altă parte legea conversiei creditelor în franci în moneda naţională şi legea insolvenţei personale, astfel încât consumatorii să poată alege acea variantă care le este lor cea mai favorabilă”, a declarat Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.
Noile reguli au la bază directive europene care ar fi trebui să fie în vigoare şi în România încă de acum şase luni.