Dacă ești într-o relație cu cineva care crede într-o teorie a conspirației, s-ar putea să ajungi să simți că nu-l mai recunoști pe partenerul tău. Și poate te întrebi dacă lucrurile se vor îmbunătăți sau dacă ar trebui să-l părăsești, scriu jurnaliștii de la The Conversation.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că trăim într-o infodemie, în care dezinformarea se răspândește ca o boală infecțioasă. Un sondaj de opinie realizat de Leger în noiembrie 2023 a constatat că aproape 80% dintre respondenții canadieni și aproape 85% dintre americani credeau în cel puțin o teorie a conspirației.
Deși adulții mai în vârstă întâmpină adesea dificultăți în a detecta dezinformarea online, sondajul a arătat că și persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani sunt susceptibile să creadă unele conspirații. Cercetări recente au descoperit, de asemenea, că tinerii cu vârste între 13 și 17 ani sunt mai vulnerabili la dezinformare decât adulții.
Mediul socio-politic actual a creat un context în care narațiunile conspiraționiste despre COVID-19, vaccinuri, fraude electorale și alte forme de dezinformare par să prospere peste tot. Totuși, există pași pe care îi poți urma dacă observi că partenerul tău alunecă într-o spirală conspiraționistă.
Convingerile conspiraționiste
Teoriile conspirației se referă la convingeri legate de comploturi secrete orchestrate de grupuri considerate a deține puterea și a avea intenții rele. Dezinformarea se referă la informații care contrazic cele mai bune dovezi științifice disponibile la momentul respectiv. În cele din urmă, polarizarea politică descrie conflictul ideologic dintre două (sau mai multe) grupuri opuse. Polarizarea politică poate crea antipatie și prejudecăți între grupurile care nu sunt de acord unele cu altele.
Una dintre autoarele acestui articol, Kara Fletcher, este terapeut de cuplu și familie. În practica ei, a observat o creștere a numărului de clienți care își exprimă confuzia și lipsa de speranță în fața adoptării treptate de către partenerii lor a teoriilor conspiraționiste și a dezinformării. Aceștia au povestit că, inițial, punctele de vedere ale partenerilor lor au devenit mai conservatoare, apoi au escaladat în credințe bazate pe dezinformare și teorii ale conspirației.
Unii clienți au relatat că partenerul lor romantic a început să urmărească mișcări precum QAnon, o teorie conspiraționistă de extremă dreapta din SUA. Sau, într-un mod mai insidios și mai puțin evident la început, partenerii lor au început să asculte podcasturi precum Infowars, cel al lui Joe Rogan sau site-uri conservatoare precum The Daily Wire. Aceste podcasturi și site-uri de știri au fost criticate pentru răspândirea dezinformării și a teoriilor conspiraționiste.
Proiecte pentru a înțelege mai bine impactul dezinformării
Echipa noastră de cercetare a inițiat mai multe proiecte pentru a înțelege mai bine impactul dezinformării și al teoriilor conspirației asupra bunăstării cuplurilor. Deși cercetările existente sunt limitate, există unele dovezi privind perturbarea și deteriorarea relațiilor.
În prezent, realizăm o analiză de tip „scoping review” a studiilor care evaluează impactul implicării în QAnon asupra relațiilor interpersonale. Participanții la un studiu de cercetare au descris QAnon ca fiind o „forță malignă în relația lor”, care a generat distanțare și suferință emoțională. Cu toate acestea, participanții și-au exprimat dorința de a-și înțelege persoana iubită și de a încerca să repare relația.
În mod similar, cercetările emergente indică faptul că apropiații au resimțit suferință emoțională și un impact negativ asupra relației lor de când „persoana Q” a început să adopte credințele promovate de QAnon. Anecdotic, forumul de pe Reddit numit QAnonCasualties are peste 280.000 de membri.
Ce poți face
Așadar, ce poți face dacă simți că nu-ți mai recunoști partenerul de viață? Dacă această experiență îți sună cunoscut sau ți se întâmplă ție ori cuiva drag, iată câteva sfaturi utile:
- Ține-ți picioarele pe pământ. Rămâi conectat cu familia și prietenii. A trăi sau a avea o relație cu cineva care susține teorii ale conspirației și dezinformarea poate fi confuz și destabilizator. S-ar putea să ajungi să-ți pui la îndoială propriul sistem de convingeri, mai ales când partenerul tău pare atât de sigur pe al lui. Menținerea legăturilor sociale din afara relației romantice te va ajuta să rămâi ancorat în alte perspective și idei.
- Fii un model și menține o „dietă” sănătoasă de știri și social media. Dacă partenerul tău ascultă doar surse de știri de extremă dreapta, pornește radioul, lasă un ziar pe masă. Expune-l treptat la o varietate de idei, păstrând în același timp accesul tău la surse legitime de informare.
- Evită rușinarea și învinuirea. Argumentele emoționale nu funcționează și pot avea efectul invers celui dorit. Partenerul tău s-ar putea simți respins și judecat, fără să înțeleagă îngrijorarea ta bine intenționată. Persoanele care se simt judecate pentru convingerile lor pot ajunge să se agațe și mai tare de acele convingeri.
- Prevenție. Încurajează și practică, pe cât posibil, gândirea critică. Un studiu a arătat că predarea gândirii critice studenților timp de trei luni a redus credința acestora în teoriile conspirației. Se pare că dezvoltarea gândirii critice este cea mai bună „vaccinare” împotriva dezinformării și teoriilor conspiraționiste.
- Caută sprijin dacă e nevoie. Chiar dacă îți iubești profund partenerul, s-ar putea ca această situație să fie prea greu de gestionat pe cont propriu. Poți apela la un terapeut sau la alte esurse de sprijin online, cum ar fi programele Evolve sau Life After Hate.
Articolul original poate fi citit AICi.