spot_img
duminică, aprilie 20, 2025
AcasăCaleidoscopCe trebuie să știe părinții pentru a vorbi cu copiii lor despre...

Ce trebuie să știe părinții pentru a vorbi cu copiii lor despre manosferă

Succesul dramei de pe Netflix Adolescence, alături de îngrijorările legate de influenceri misogini precum Andrew Tate, a adus „manosfera” în discuția publică, spun jurnaliștii de la The Conversation.

Mulți părinți, în special cei ai băieților tineri, pot simți că nu știu suficient despre ceea ce le este expus copiilor lor online. Iată ce ar trebui să știe părinții despre acest tip de conținut.

Ce este manosfera?

Manosfera este o rețea de comunități care creează, consumă și distribuie conținut online destinat bărbaților și băieților. Aceasta include mai multe grupuri care diferă prin scopuri și subiecte, dar toate sunt în mare parte anti-feministe.

Aceste grupuri discută despre masculinitate, dar și despre sănătate, gaming, politică și finanțe. Ele banalizează retorica plină de ură prin meme-uri, comedie și trolling, prezentând-o sub forma auto-ajutorului, divertismentului sau a unor „instrumente” pentru succes financiar. Acest lucru poate face dificilă identificarea acestor mesaje de către părinți și recunoașterea gravității lor de către copii.

Conținutul manosferei este promovat de diverși influenceri pe platformele populare de social media. Acești influenceri prezintă adesea o viață plină de bogăție și statut imposibil de atins, vânzând iluzia că urmăritorii pot avea același succes dacă urmează „învățăturile” lor.

Cel mai cunoscut influencer din manosferă este Andrew Tate, care a devenit celebru în 2022. El și fratele său, Tristan, sunt în prezent investigați în România pentru acuzații de viol, trafic de persoane și spălare de bani, iar în Regatul Unit pentru viol și trafic de persoane. Totuși, el nu este singurul influencer din acest spațiu.

În ultimii ani, au avut loc mai multe incidente violente care au fost legate de conținutul manosferei. Este dificil de măsurat amploarea efectelor în viața reală, iar nu toți cei care consumă acest tip de conținut ajung să comită acte de violență. Totuși, este clar că aceste comunități pot promova violența sau pot răspândi idei nocive despre femei și fete.

Este important de reținut însă că acest conținut îi afectează negativ și pe bărbați și pe băieții tineri.

Manosfera promovează așteptări nerealiste și măsuri extreme, care pot duce la o stimă de sine scăzută, probleme de sănătate mintală și, în unele cazuri, chiar la sinucidere. Acest tip de conținut exploatează vulnerabilitățile și insecuritățile băieților și tinerilor, în special cele legate de izolare socială și respingere sexuală.

Dezinformare și pseudoștiință

O mare parte din conținutul distribuit în manosferă este bazat pe dezinformare sau teorii pseudoștiințifice. Acestea oferă un cadru „simplu” prin care bărbații își pot evalua și „îmbunătăți” statutul, prezentând în același timp femeile și feminismul drept sursa problemelor lor.

De exemplu, „regula 80/20” se referă la teoria pseudoștiințifică potrivit căreia 80% dintre femei sunt atrase doar de cei mai dezirabili 20% dintre bărbați. În manosferă, această regulă este folosită pentru a da vina pe femei pentru sentimentele de respingere sexuală sau romantică trăite de bărbați.

Influencerii și membrii comunităților promovează „ghiduri” pas cu pas pe care oamenii le pot urma pentru a-și îmbunătăți statutul social. Multe dintre aceste ghiduri implică transformări fizice extreme sau dăunătoare, într-un fenomen cunoscut drept „looksmaxxing” – care poate ajunge până la intervenții chirurgicale estetice, în încercarea de a-și crește „valoarea sexuală”.

Manosfera are un vocabular extins, folosit pentru a incita la ură împotriva femeilor și pentru a alimenta rivalitatea între bărbați. Termeni frecvent folosiți includ:

Red pill (pastila roșie): TRP, filosofia de bază a manosferei, derivată din filmul Matrix, prezintă „pastila roșie” ca pe o trezire la realitatea opresiunii exercitate de feminism asupra bărbaților. „Pastila albastră” reprezintă ignoranța, iar „pastila neagră”, folosită de inceli, semnifică acceptarea unei stări de celibat „terminal”.

Amog (alpha male of the group – masculul alfa al grupului), Alpha, Gamma, Omega, Sigma, Sub-5: Acești termeni clasifică și compară bărbații în funcție de statutul lor social. În timp ce masculii alfa, sigma sau Amog sunt considerați la vârful ierarhiei, termenii gamma, omega și sub-5 sunt folosiți pentru a discredita bărbații percepuți ca fiind inferiori.

White Knight, Soyboy: Termeni peiorativi folosiți pentru a descrie bărbați percepuți ca fiind supuși femeilor sau care le apără.

Awalt (All women are like that – toate femeile sunt la fel), Foid/Femoid (umanoid feminin), Becky, Carousel (carusel): Termeni utilizați pentru a denigra și a dezumaniza femeile.

Părinții nu trebuie să intre în panică dacă își aud copiii folosind termeni din manosferă. Este posibil ca aceștia să nu înțeleagă pe deplin semnificațiile lor și să fi dat peste ei din întâmplare. Totuși, schimbările în modul în care băieții vorbesc despre femei și fete, retragerea din relațiile cu familia și prietenii sau folosirea frecventă a acestor termeni pot indica o influență a manosferei.

Sprijinirea copilului

Majoritatea adolescenților vor intra, la un moment dat, în contact cu conținut din manosferă. Un sondaj recent a arătat că 59% dintre băieți au ajuns la acest tip de conținut în urma unor căutări aparent nevinovate și fără legătură directă. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ei susțin valorile misogine promovate de aceste grupuri.

Iată pașii pe care îi poți urma pentru a-ți sprijini copilul:

  1. Explorați online împreună

Cercetări comandate de autoritatea de reglementare media Ofcom au arătat că este mai probabil ca copiii să întâlnească conținut dăunător dacă părinții sunt mai puțin implicați în ceea ce fac aceștia online. Vizionarea de conținut legat de hobby-urile copiilor și trimiterea de materiale care crezi că le-ar plăcea pot ajuta algoritmii să promoveze conținut mai moderat și pot deschide calea către discuții.

Implicarea online alături de copilul tău poate fi un mod natural de a începe conversații despre ceea ce consumă. Este important să nu încerci să intervii sau să critici, ci să înțelegi de ce le place un anumit influencer sau tip de conținut.

  1. Încurajează reflecția și gândirea critică asupra media

Cercetările sugerează că, dacă sunt învățați să fie sceptici față de ceea ce văd online, copiii pot deveni mai rezistenți la dezinformare și manipulare.

Cea mai evidentă formă de dezinformare pe care o pot întâlni în manosferă este sub forma unor statistici, rezumate ale unor presupuse „rapoarte academice” și articole de știri despre cazuri de agresiune feminină sau acuzații false de viol. De asemenea, pot întâlni conținut înșelător în postări educaționale sau de „self-help” despre cum să își îmbunătățească aspectul sau cum să aibă succes.

Întreabă-ți copiii de ce au încredere în anumiți influenceri și de unde cred ei că prietenii lor își iau informațiile. Astfel de întrebări îi pot ajuta să-și dezvolte abilitățile proprii de verificare a informațiilor fără ca totul să pară o lecție.

  1. Pune întrebări deschise

Să-i întrebi pe copii despre ce consumă online sau despre ce argou folosesc poate părea penibil. Cel mai bun mod de a evita asta este să pui întrebări simple, deschise, precum: „Cum vorbesc băieții din clasa ta despre fete?” sau „Ai auzit vreodată de…?”

Ce vei auzi poate fi șocant, dar abordează totul cu curiozitate, fără judecată sau respingere, pentru ca ei să știe că pot împărtăși lucruri cu tine.

Dacă ești îngrijorat de comportamentul copilului tău, poți obține sprijin din resurse precum: serviciul de sprijin pentru sănătatea mintală Young Minds, ghidul gratuit pentru părinți al Center for Countering Digital Hate sau linia de asistență guvernamentală împotriva radicalizării – ACT Early. Obținerea sprijinului din partea serviciilor guvernamentale nu este o pedeapsă. Nu apare în cazierul cuiva, dar poate oferi acces la servicii de prevenție.

Articolul original poate fi citit AICI.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
17.9 ° C
21.6 °
17.8 °
49 %
1.9kmh
12 %
D
18 °
lun
24 °
mar
25 °
mie
24 °
J
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai ce am dat la ziar și s-a și rezolvat avaria. Probabil s-au luat cu sărbătorile și au uitat.

EDITORIAL

Ne-am aștepta ca, având în vedere vremurile și tehnica, cei de la butoane să fie mai prudenți atunci când vine vorba despre manipulare și...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...